Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je moje dieťa pripravené na školu?

.mirka Gúčiková .lifestyle

Nie je vhodné zaškoliť nezrelé dieťa, takisto však nemá význam „predlžovať detstvo“ zrelému predškolákovi len preto, že je narodený v lete.

Je moje dieťa pripravené na školu? Artsem Martysiuk/Profimedia Či už pri zápise dieťa vie abecedu, nie je až také dôležité, to sa naučí v škole. Zásadné je, aby bolo samostatné a pozorné, inak mu veľa vecí ujde.

odborníci sa zhodnú na tom, že správny čas na začatie školskej dochádzky výrazne ovplyvní to, ako sa bude dieťaťu v škole dariť. Dobrým krokom je tohoročné presunutie termínov zápisov do prvého ročníka základných škôl z januára na apríl. Učiteľka prvého stupňa Základnej školy na Dlhých Honoch v Trenčíne Eva Siváňová hovorí, že kým v minulých rokoch dávali návrh na odklad školskej dochádzky pre približne desať detí, tento rok mali len štyri také prípady. Hoci rozhodnutie o nástupe detí do školy máme v rukách my rodičia, dobrou správou je, že ak si nie sme istí, poradiť sa s odborníkmi je dostupné a bezplatné.

pýtajte sa aj v materskej škole

Či je dieťa na školu pripravené, zisťujú základné školy v rámci zápisu. Eva Siváňová vysvetľuje, že dobre vypracované otázky dajú škole ucelený obraz o budúcom žiakovi. Zistia, aké má vedomosti, či vie odpovedať na jednoduché otázky a nemá logopedické problémy, ale aj ako je na tom s jemnou a hrubou motorikou. Popritom učiteľky sledujú, či obsedí, či je samostatný, ako reaguje na pokyny a či má záujem spolupracovať. Predmetom pozorovania je aj to, ako dieťa zvláda cudzie prostredie, odlúčenie od rodiča, ako prijíma autoritu učiteľa a pravidlá v triede.

Aby ste sa dozvedeli viac o školskej pripravenosti vášho dieťaťa, je dobré sa popýtať učiteliek v materskej škole. „Oblasti, ktorých sa zápis týka, sú súčasťou vzdelávania v materskej škole, najmä v rámci predškolskej prípravy,“ vysvetľuje Ľubica Gogolová, riaditeľka Súkromnej materskej školy v Čachticiach (zaradenej v Sieti škôl a školských zariadení SR). „Učiteľky z MŠ majú informácie o dieťati z dennodennej starostlivosti, vidíme detské pokroky, prácu a správanie sa v kolektíve. Pre rodičov by sme mohli byť prvou zástavkou pri ceste za vyvrátením alebo potvrdením ich zistení a možných obáv.“ Napriek tomu, že tieto rady sú pre rodičov dostupné, Ľubica Gogolová je prekvapená, ako málo rodičov sa príde do materskej školy poradiť.

kedy zvážiť odklad školskej dochádzky?

Podľa psychologičky Evy Horákovej z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) na Hubeného ulici v Bratislave (psychologickecentrum.sk) by rodičia mali zbystriť pozornosť a obrátiť sa na odborníkov najmä vtedy, ak je dieťa výrazne neposedné, nevie sa sústrediť a podriadiť pokynom pri práci, má problémy s grafomotorikou, nesprávne vyslovuje. Emocionálne je dieťa nezrelé, ak slabšie znáša aj menšie neúspechy a pracovnú záťaž, ak si vyžaduje stálu pozornosť dospelého, prejavuje sa u neho detský vzdor a v kontakte s rovesníkmi prichádza častejšie do konfliktov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite