Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Skrývam sa vo vlastnej realite

.elena Akácsová .lifestyle

Po úspechu Jany Eyrovej ponúklo SND ešte smelšiu a náročnejšiu inscenáciu. Obrovskú produkciu a ešte väčšie očakávania ustál s príjemným úsmevom na perách. Marián Amsler.

Skrývam sa vo vlastnej realite Boris Németh Marián Amsler v cylindri, ktorý dostal od kolegov v Astorke, a nemá ho k čomu nosiť, tak v ňom chodí aspoň po dome. V ruke má jeleňa Juraja, ktorého si doniesol z Paríža.

s divadelným režisérom a umeleckým šéfom Astorky Mariánom Amslerom sme sa stretli pár hodín pred prvým verejným predstavením jeho novej hry Fanny a Alexander v SND. Povedal nám, že jeho tvorivá režisérska práca sa skončí, keď to ide prvýkrát celé a má pocit, že je to dobre. Potom už len opravuje chyby.

V prípade nového predstavenia, ktorého predlohou je vyše trojhodinový film Ingmara Bergmana a ktoré pôvodne trvalo 4,5 hodiny, sa však na poslednú chvíľu, víkend pred premiérou, rozhodli o hodinu ho skrátiť.

„V tomto prípade však nestačilo povedať hercovi, aby vynechal 4 vety, lebo predstavenie je natoľko technicky náročné, že každá malá zmena spustí lavínu ďalších. Bolo treba obehať ďalších 30 ľudí, lebo na to sa viazala točňa, na ňu svetlo, kamera, zvukár,“ vysvetlil nám Amsler. „Po jednej vyhodenej scéne sme zistili, že kameraman zostal na opačnej strane javiska a nestihne prebehnúť, ešte sa mu aj kábel zasekol. Stále to nie je ustálené.“

Predstavenie je to skutočne náročné, vyžadovalo si skoordinovať prácu takmer stovky ľudí, čo podľa vyjadrenia dramaturgičky Dariny Abrahámovej režisér zvládol s budhistickým pokojom a úsmevom. Nám prezradil, že to preto, že sa hnevať nevie, keď sa pokúša kričať a nadávať, ľudia sa smejú. V každom prípade, nie je to jeho štýl a radšej štyrikrát láskavo vysvetlí niekomu, čo chce, ako keby mal na neho nakričať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite