Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výkvet spoločnosti plesá

.elena Akácsová .lifestyle

Pár provokatívnych slov na tému smotánka, plus vedomostný test z plesovej etikety.

Výkvet spoločnosti plesá Raymond Reuter/Corbis/profimedia Páry tancujúce valčík počas viedenského bálu v štátnej opere hlavného mesta Rakúska.

plesová sezóna sa začína, takže vyobliekaní prominenti všetkých proveniencií opäť zahltia mediálny priestor. Odhliadnime od toho, že náš „najprestížnejší“ Ples v Opere otvára každoročne nejaká zahraničná hviezda za zenitom, tento rok napríklad britský spevák, hviezda rokov osemdesiatych Paul Young (ak nič iné, azda sa vám vybaví jeho duet s Zuccherom Senza una dona). To ale nech zaujíma tých, čo sa na jeho hitoch budú musieť zabávať.

Mnohých trápi skôr otázka, akým právom sa všetci tí exministri, exriaditelia, zbohatlíci, moderátorky, milenky a zabávači nazývajú prominentami? A viete, že plným?

Podľa českého biológa a filozofa profesora Stanislava Komárka prominent pochádza z latinského slova prominens – vyčnievajúci. Vyčnievať sa dá všeličím, nielen inteligenciou a slušným vychovaním. Podobne ako sociálny hmyz, aj ľudská spoločnosť má rozdelené roly. Okrem toho, že má masu normoobčanov, musí mať aj svojich prominentov vyčnievajúcich, alebo ak chcete, vyšinutých z priemeru či dobového obrazu normoobčana. Títo vyčnievajúci sú pre normoobčana doplnkom. Zástupne na nich vykvitnú tie vlastnosti, ktoré si normoobčan nesmie alebo nechce dovoliť prejavovať.

„Sú ako kvety na rastline, sú zhmotnením kolektívnych nevedomých túžob a práve podľa nich sa najlepšie pozná povaha doby.“

S iróniou sebe vlastnou Komárek v knihe Spasení těla hyperbolizuje, že tak ako rokokový šľachtic zástupne za svojich nevoľníkov chodil na hony, hostiny a do divadla, tak aj dnešné hviezdy popkultúry zástupne šalejú za nás.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite