Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri jednom stole s Jamesom Bondom

.inzercia .lifestyle

„Sú smokingy a smokingy. Tento patrí medzi tie druhé. Musíte vyzerať ako muž, ktorý k tomu stolu patrí," povedala pôvabná Vesper Lynd. Komu? Prirodzene, agentovi číslo 007.

Pri jednom stole s Jamesom Bondom

bondgirl vo filme Casino Royale veľmi dobre vedela, čo sa sluší a patrí a isteže mala na mysli smoking šitý presne na mieru. Ale také obleky nie sú len doménou agentov Jej Veličenstva, dnes musia byť samozrejmosťou pre každého úspešného muža, ktorý dbá na štýl.

To, čo je haute couture v dámskej móde, to je bespoke tailoring v pánskom odievaní. Aristokrati, bankári, špičkoví advokáti, top biznismeni, skrátka predstavitelia britskej smotánky, si už dávno osvojili tradičné štandardy Savile Row Bespoke Association, spoločnosti založenej skupinou najznámejších krajčírskych salónov v Londýne. Potom však v druhej polovici 20. storočia do sveta najvyššej pánskej módy vstúpilo Taliansko, najmä firmy z jeho severu s jemnými materiálmi. Špeciálne napríklad firma Brioni priniesla povestnú ležérnu eleganciu.

Tento lesklý svet sa ďalej vyvíja a obleky na mieru zažívajú najmä v poslednom čase veľkú renesanciu. A nemusíte za nimi chodiť do Spojeného kráľovstva alebo do Talianska. „Bespoke tu vždy bol a aj bude. Do oblekov na mieru sa vždy obliekali muži, ktorí svojím spoločenským statusom patrili medzi vodcov, lídrov, a tak je to aj dnes. Ak to porovnáme napríklad s takými uniformami, tie generálske so všetkými svojimi lampasmi a epoletami jasne deklarujú, kto je ich nositeľ a aké je jeho postavenie popri radovom vojakovi a jeho uniforme," hovorí Marek Liso, zakladateľ a šéf špičkového slovenského pánskeho módneho domu Marco Mirelli.

„Nuž, a to isté v podstate platí aj o pánskom obleku. Oblek z módneho reťazca vyrobený niekde v Číne je uniformou pešiaka, nuž a oblek ušitý na mieru z tých najušľachtilejších prírodných materiálov – to je generálska uniforma."

Dnes, keď spotrebitelia väčšinou predpokladajú a považujú za samozrejmé, že všetko bolo vyrobené niekde v Ázii, značky s luxusným tovarom prehodnocujú svoj prístup a pracujú oveľa intenzívnejšie na tom, aby deklarovali kvalitu a jasný pôvod svojich produktov. Odkrývajú svoje dodávateľské zdroje a zdôrazňujú najmä európsky pôvod výroby, čo vidieť najmä pri francúzskych a talianskych špičkových značkách, ktoré sú s luxusom už tradične späté. Rovnaký jej aj prístup Marco Mirelli. Nič iné, len nekompromisná kvalita a dôraz na luxusný štýl. Bez toho na úspešný bespoke tailoring môžete zabudnúť.

„My sme od začiatku celú svoju koncepciu šitia oblekov na mieru postavili na transparentnosti a jasnom európskom pôvode. Producenti, od ktorých odoberáme oblekové materiály, to je absolútna špička vo svojom segmente a navyše je ich filozofia založená nielen na odkrývaní pôvodu surovín, ale angažujú sa aj pri ochrane a chove vzácnych plemien oviec v Austrálii, vikúň v Peru či kašmírskych kôz v Mongolsku. Nuž a vlastná výroba, kde je celý proces tvorby oblekov na mieru pod našou priamou kontrolou, ale aj naše vlastné know-how, ktoré sme trpezlivo precizovali, je vstupenkou do segmentu luxusu s európskym pôvodom. Myslím, že práve touto koncepciou sme presvedčili všetkých našich partnerov a istým spôsobom tieto tendencie napĺňame už štrnásť rokov."

Značka Marco Mirelli už úspešne expandovala do Česka. Vážia si ju však aj v krajine, ktoré je móde zasľúbená. Zástupca firmy Loro Piana, ktorá je hegemónom na trhu najkvalitnejšieho textilu, označil Marco Mirelli za Bentley medzi svetovými pánskymi bespoke módnymi domami. Tak už hádam ostáva len to, aby sa po oblek v Bratislave zastavil aj James Bond.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite