Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prebozkávať sa až k Nobelovke

.elena Akácsová .lifestyle

Keď si niekto berie domov prácu, hovoríme o ňom, že je workoholik. Genetička Jaroslava Durdiaková získala za prácu, ktorú si zobrala aj domov, Ig Nobelovu cenu.

Prebozkávať sa až k Nobelovke Boris Németh Genetička Jaroslava Durdiaková rada cvičí. A to premyslene a systematicky, ako správna vedkyňa.

Ig Nobelova cena nie je Nobelova cena. Vznikla trochu ako paródia na Nobelovky a nazvali ju po fiktívnom bratovi Alfreda Nobela Ignácovi. V skutočnosti je to anglická slovná hračka – pretože rovnako sa vyslovuje anglický výraz ignoble – plebejský, neurodzený, nízky. Komisia, ktorá neurodzené ceny udeľuje, je zložená z nositeľov skutočných Nobelových cien, a oceňuje nimi výskumy, ktoré sú prinajmenšom neobvyklé, prípadne sa na prvý pohľad zdajú triviálne či absurdné. Zvykli sme sa z nich vysmievať, ale smiech väčšinu prešiel vo chvíli, keď v roku 2010 držiteľ tejto ceny Andre Geim získal skutočnú Nobelovu cenu.

Minulý rok získal Ig Nobelovku český evolučný biológ Jaroslav Flegr za výskumy toxoplazmózy a za tvrdenia, že vlastníctvo mačiek ohrozuje duševné zdravie.

Medzi tohtoročnými držiteľmi ceny sa ocitli aj slovenskí vedci a za celý tím si boli na Harwarde cenu prebrať biológ Peter Celec a genetička Jaroslava Durdiaková za zistenie prítomnosti mužskej DNA v ženských slinách po intenzívnom bozkávaní. O samotnom výskume aj o tom, ako prebiehalo odovzdávanie cien sa s nimi rozprával náš kolega Martin Mojžiš.

Mário Homolka
Aké sú medicínske dôsledky bozkávania?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite