Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krúžková sezóna začína

.elena Akácsová .lifestyle

Rodič, ktorý dáva svoje dieťa do záujmového krúžku, by mal dopredu vedieť, že je to aktivita nielen pre dieťa, ale i pre neho samotného. Prichádza nový školský rok a s ním i ladenie rozvrhov.

Krúžková sezóna začína Michael Prince/Corbis Ivy/Profimedia „Najmä pre problémových žiakov môže byť krúžok miestom, kde pocítia, že môžu byť aj premianti.“

bola som asi druháčka na základnej škole, keď nám v triede v septembri rozdali prihlášky na klavír do Ľudovej školy umenia. Bolo to v časoch, keď deti chodili do školy v mieste svojho bydliska a aj na väčšinu krúžkov došli pešo cez park. Lenže táto ĽŠU bola vzdialená niekoľko zastávok autobusom. Doma ma rodičia odbili jedinou otázkou: Kto by tam s tebou chodil každý týždeň?

Dodnes rodičom zazlievam, že na klavíri akurát tak jedným prstom zabrnkám Medveďku, daj labku. Keby tam so mnou niekto chodil, možno som dnes klavírna virtuózka. A keby nie, dodnes by som im zazlievala, že ma nútili cvičiť stupnice a vytrvať aj po prvom opadnutí nadšenia. Rodič si jednoducho nevyberie, vždy je na vine a vďaky sa len tak skoro nedočká. Tak sa s tým musí popasovať, lebo najhoršie, čo môže urobiť, je neurobiť nič a nechať svoje deti napospas družine, ulici a reprízam akčných krvavých seriálov a reality šou v telke. Minister kultúry to za neho rozhodne nevyrieši.

Asi je zbytočné zdôrazňovať, ako dramaticky môže dobre vybratý krúžok dieťaťu ovplyvniť celý život. V prvom rade, samozrejme, ide o to, aby malo dieťa nejako zmysluplne vyplnený voľný čas, aby si od učenia oddýchlo aktívne pri inom druhu fyzickej a mentálnej činnosti, zmenilo prostredie, získalo nových priateľov, dokázalo sa pre niečo zapáliť a horieť pod vedením ozajstných nadšencov, vybudovalo si zdravé návyky, trénovalo vytrvalosť, naučilo sa spracovať neúspech. Ale aj úspech, pretože najmä pre problémových žiakov môže byť záujmový krúžok miestom, kde pocítia, že nie sú stále len na chvoste, ale môžu byť aj premianti.

.rodičovská škola logistiky aj života
Konečným rozhodnutím, kam dieťa dať, absolvovaním konkurzov, vstupných pohovorov, testov, odovzdaním vzdelávacieho preukazu (termín je do 25. septembra), však celá záležitosť pre rodiča nekončí. Naopak. Tak, ako dobre tušili aj moji rodičia, najmä vo väčších obciach sa v prvom rade stávajú šoférmi či sprievodcami svojich detí nielen na krúžok, ale čoskoro aj na rôzne súťaže, vystúpenia, výstavy. Krúžky detí sú pre rodičov vysoká škola logistiky a priam buddhistickej trpezlivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite