Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

36 otázok pre lásku

.elena Akácsová .lifestyle .lifestyle

Chcete sa zamilovať rýchlo a ľahko? Niet nič jednoduchšie. Stačí si sadnúť s ľubovoľným človekom z ulice, zodpovedať na pár otázok, ktoré vypracovali psychológovia, zahľadieť sa do očí, a je to! Alebo nie je?

36 otázok pre lásku Profimedia
Čím viac nám digitálne technológie pomáhajú zoznamovať sa s novými ľuďmi, čím viac máme na výber z partnerov doslova na celom svete, tým nám to ide akosi horšie. Keď mal dedinský chlapec pred dvesto rokmi v celom svojom okolí len zopár slobodných rovesníčok, navyše možno len jedna bola z rovnakých majetkových a spoločenských pomerov ako on, musel sa poriadne snažiť. Nielen o to, aby si ju získal, ale aby v nej aj on sám našiel zaľúbenie.

Ako to, že vtedy sa dokázali zaľúbiť aj pri takom biednom výbere a my s tým máme ťažkosti, a to aj napriek tomu, že nám pomáhajú všetky technológie, vedecké poznatky, ženské časopisy a sexkouči dokopy? Odpoveď na túto otázku dáva ten dedinský chlapec predminulého storočia – kľúč nie je v neustálom hľadaní a povrchnom zoznamovaní sa, ale v sústredení sa na jedného človeka, poriadnom spoznaní a vytvorení blízkeho vzťahu.

Experimentálne sa pokúsil nájsť spôsob, ako sa dá vytvoriť blízky vzťah pomerne rýchlo a ľahko s hocikým, takmer pred dvadsiatimi rokmi sociálny psychológ Arthur Aron. Prebiehalo to asi takto: dvaja úplne cudzí ľudia vošli do laboratória každý inými dverami, sadli si oproti sebe a navzájom si odpovedali na tri série otázok, ktorých intimita sa postupne pomaly stupňovala. Na konci si ešte v tichosti pozerali štyri minúty do očí. To bolo v podstate všetko. O šesť mesiacov svadba.

.ak sa chceš zamilovať, rob toto
Tento starý experiment, ktorý je síce dobre známy v odborných kruhoch, ale doteraz sa mu veľkej publicity nedostávalo, v januári tohto roku spopularizovala Mandy Len Catron, učiteľka angličtiny a tvorivého písania z Britsko-kolumbijskej univerzity vo Vancouveri. Do rubriky Modern Love v New York Timesoch napísala článok nazvaný To Fall in Love With Anyone, Do This čiže Ak sa chceš zamilovať do hocikoho, rob toto. Opisuje v ňom, ako to ona sama v lete pred pol rokom vyskúšala s mužom, s ktorým sa občas stretávala na lezeckej stene. On najprv povedal, že ak majú dvaja ľudia aspoň pár vecí spoločných, môžu sa zamilovať v podstate do kohokoľvek. Ona mu opísala Aronov experiment. On povedal: Skúsme to.

Keďže už o sebe vedeli čo-to z instagramu, nebolo to celkom tak ako v experimente, napokon, aj to rande si dohodli v bare a nie v labáku. Vygooglili si 36 otázok profesora Arona a dve hodiny si podávali iPhone a navzájom si ich čítali a odpovedali. Nakoniec vyšli von, lebo sa im zdalo čudné pozerať sa mlčky štyri minúty do očí v bare. Sugestívne rozprávanie a podrobné opísanie pocitov Mandy zakončila odpoveďou na otázku, ktorú všetci čitatelia dychtivo očakávali – áno, tento príbeh má happy end – zamilovali sa do seba. Ako dodáva Mandy, láska sa im neprihodila, ale rozhodli sa pre ňu.

Dvaja cudzí ľudia vošli do laboratória každý inými dverami, sadli si oproti sebe a navzájom si odpovedali na tri série otázok. Na konci si v tichosti pozerali štyri minúty do očí. O šesť mesiacov svadba.

.veľký tresk lásky
A spustila sa smršť. Článok si začali vo veľkom preposielať a linkovať cez sociálne siete, videlo ho viac ako 8 miliónov ľudí. V amerických baroch si zrazu podozrivo veľa ľudí hľadí uprene do očí a navzájom si kladie povedomé otázky, médiá robia rozhovory s expertmi a experimenty s dobrovoľníkmi, mnohé zoznamovacie agentúry ponúkajú singlom 36-timi otázkami riadené skupinové rande. Vzniklo viacero aplikácií pre smartfóny, ktoré pomáhajú uvedených 36 otázok klásť, šikovní ľudia pochopili módnu vlnu a už predávajú hracie karty pre páry, knihy a podobne. Vyrojilo sa tiež množstvo paródií, napríklad v časopise New Yorker vyšli otázky slúžiace na to, ako sa odmilovať od hocikoho, objavili sa videoparódie, jeden videobloger kládol otázky aj svojej mačke. V Los Angeles urobili umeleckú inštaláciu na kopci za mestom. V populárnom seriáli o nerdoch The Big Bang Theory si v epizóde The Intimacy Acceleration, ktorá bola odvysielaná vo februári, kladú 36 otázok Sheldon a Penny.

Autorku aj redakciu New York Times zaplavili listy čitateľov, ktorí si v páre, či už čerstvom, alebo dlhodobom, urobili Aronov test, a to s rôznymi výsledkami. Niektorých to dalo dokopy, iných to viac zblížilo, ale našli sa aj takí, ktorých rozkolísaný vzťah toľká úprimnosť definitívne pochovala.

Na článok reagovala na stránkach psychologytoday.com aj manželka profesora Arona Elaine, ktorá s ním spolupracovala na tejto i ďalších štúdiách. Ohradila sa voči tomu, žeby ich experiment dával vedecký návod, ako sa dvaja ľubovoľní neznámi do seba môžu zaručene zamilovať. Išlo im len o skúmanie, ako vytvoriť medzi dvoma ľuďmi blízkosť. Intimitu. Čo síce môže byť základom lásky, ale nebolo to cieľom ich štúdie nazvanej The Experimental Generation of Interpersonal Closeness: A procedure and some preliminary findings (otázky uvedené na konci textu sú prebrané z nej, v štúdii však nájdete aj ďalšiu skupinu otázok, pozn. red.).

.ako budovať intimitu
Elaine Aron vysvetlila, že otázky sú postavené tak, aby sa intimita stupňovala len veľmi nebadane a pomaly, súčasne s tým, ako si toho druhého postupne obľubujeme. Do skupiny otázok sú totiž vložené aj také, ktoré vyzývajú ľudí, aby sa navzájom pochválili, čo sa im na tom druhom páči, čo si myslia, že majú spoločné. Počúvať, čo na nás ten druhý oceňuje, je vždy veľmi príjemné. Ani sa nenazdáme a hovoríme mu veci, ktoré bežne odhaľujeme pred novým partnerom celé týždne, ba i mesiace. Celé je to postavené na nečakaných intímnych odhaleniach jedného a prijatí týchto odhalení tým druhým.

Ako ukázali neskoršie výskumy Harryho Reisa, to, ako reagujeme na odhalenia partnera, má na kvalitu ďalšieho vzťahu zásadný vplyv. Ale pozor, nebude to fungovať, ak sa test robí opakovane s viacerými partnermi. Ak totiž viackrát odpovedáme dokola na rovnakú otázku, už ju len mechanicky ťaháme z pamäti, nevstupujeme úprimne do seba, nespytujeme si dušu, nepotrebujeme dávku odvahy niečo intímne prvýkrát vysloviť. Psychologička teda radí ľuďom, ktorí by to chceli skúšať na každom novom rande, aby rozdelili otázky a nepýtali sa stále to isté, prípadne aby si analogicky vytvorili skupiny rozdielnych otázok sami.

Aronová zdôrazňuje, že experiment, ktorý sa uskutočnil v roku 1997, nebol robený na celkom cudzích osobách preto, aby sa zistilo, či sa môžu zaľúbiť hocijakí ľudia, ale aby vedci mohli študovať vytváranie blízkosti, ktoré neovplyvňujú také faktory, ako je napríklad história vzťahu tých dvoch ľudí. Je síce pravda, že jeden pár z tohto prvotného experimentu sa naozaj zaľúbil a neskôr mu vystrojili svadbu priamo v laboratóriu, ale ostatné páry vedci dlhodobo nesledovali, pretože by to bolo veľmi nákladné. Navyše v experimente nešlo len o páry opačného pohlavia, medzi účastníkmi bolo viac dievčat, takýmto spôsobom sa dá vytvoriť alebo upevniť aj vzťah čisto priateľský. Nečakaný úspech a obnovený záujem o štúdiu však manželov Aronovcov podnietil do toho, že zvažujú ďalšie systematickejšie a dlhodobejšie štúdie.

.amorov vedecký zásah
Elaine Aron pripomenula tiež jeden manželov podstatne starší experiment z roku 1974, ktorý ukázal, že zažiť spolu niečo nové, vzrušujúce, ba priam strašidelné môže byť tiež dobrá cesta k láske či k obnove vzťahu. V podstate je to len iná metóda, ako zrýchleným spôsobom jeden druhému navzájom odhaliť seba – vo vypätých situáciach prejavíme svoje pravé ja rovnako rýchlo, ako pri sérii dobre vymyslených otázok. Navyše Aron na dobrovoľníkoch prechádzajúcich cez nebezpečný visutý most, na ktorého konci sa im zdali všetky ženy oveľa atraktívnejšie, zistil ešte niečo iné. Náš mozog priradí vzrušenie z nebezpečenstva k vzrušeniu z toho človeka, s ktorým ten zážitok zdieľame.

Ak ste už začali plánovať s nádejným adeptom či adeptkou na vzťah šplhanie po skalách alebo splavovanie divokej rieky, dajte si pozor, aby ste nedopadli tak, ako doktorand antropologičky Helen Fisherovej, ďalšej vedkyne, ktorá sa zaoberá tým, ako funguje náš mozog a telo v súvislosti s láskou a ktorá túto príhodu predniesla pred deviatimi rokmi vo svojom TED-talku Why we love, why we cheat.



Spomenutý doktorand sa bláznivo zaľúbil do mladej kolegyne, tá však jeho lásku nevidela a neopätovala. Lenže on poznal výsledky ich bádania, v ktorých sa potvrdilo, že ak sa s niekým pustíte do niečoho celkom nového, môže to zdvihnúť úroveň dopamínu v mozgu a vtiahnuť ho do romantickej lásky. Keď sa spolu ocitli na konferencii v Pekingu, rozhodol sa ísť na balenie vedecky a pozval dievča na divokú jazdu rikšou pomedzi autobusy a nákladiaky. A naozaj, kolegyňa pišťala, objímala ho, obaja sa smiali, bolo im spolu úžasne. Po hodine zliezli z rikše a kolegyňa nadšene zvolala: „No, nebolo to úžasné? Ten rikša bol ale poriadny kus chlapa, čo?!“ Amorov zásah. Hneď vedľa.

Ale netreba hneď všetky vedecké experimenty zatracovať, ani sa ich báť aplikovať v praktickom živote. Mandy Len Catron na konci svojho článku pochopila, že nedokáže vyvolať lásku s kýmkoľvek. Štúdia ju však naučila, že je jednoduché vybudovať si dôveru a intimitu, teda pocity potrebné na to, aby láska kvitla. Stačí sa odkryť a podeliť sa o svoju zraniteľnosť.

36 otázok profesora Arona
Nikto vám nezaručí, že po zodpovedaní všetkých otázok sa do nového partnera zázračne zamilujete, isté je, že sa všeličo nečakané dozviete.

1. skupina
1. Ak by ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete, koho by ste si pozvali na večeru?
2. Chceli by ste byť slávny/-a? V akej oblasti?
3. Nacvičujete si, čo poviete do telefónu predtým, ako niekomu zavoláte? Prečo?
4. Ako si predstavujete dokonalý deň?
5. Kedy ste si naposledy pre seba spievali? A kedy niekomu inému?
6. Ak by ste sa dožili deväťdesiatky a mohli si vybrať, či chcete posledných 60 rokov svojho života mať myseľ alebo telo 30-ročného/-nej, čo by ste si vybrali?
7. Máte tajnú predtuchu, ako by ste mohli zomrieť?
8. Vymenujte tri veci, ktoré by ste podľa vás mohli mať so svojím partnerom spoločné.
9. Za čo ste vo svojom živote najviac vďačný/-á?
10. Ak by ste mohli niečo zmeniť na tom, ako vás vychovávali, čo by to bolo?
11. Máte štyri minúty na to, aby ste tomu druhému povedali čo najdetailnejšie svoj životný príbeh.
12. Ak by ste sa zajtra mohli zobudiť s nejakou novou schopnosťou alebo zručnosťou, aká by to bola?

2. skupina
13. Ak by ste sa mohli z krištáľovej gule dozvedieť nejakú pravdu o sebe, svojom živote, budúcnosti či o hocičom inom, čo by ste chceli vedieť?
14. Je niečo, o čom už dlho snívate, že by ste to chceli urobiť? Prečo ste s tým ešte nezačali?
15. Čo je váš doterajší najväčší životný úspech?
16. Čo si najviac ceníte na priateľstve?
17. Aká je vaša najcennejšia spomienka?
18. Aká je vaša najhoršia spomienka?
19. Ak by ste vedeli, že do roka náhle zomriete, zmenili by si niečo na doterajšom spôsobe života? Prečo?
20. Čo pre vás znamená priateľstvo?
21. Akú úlohu hrá vo vašom živote láska a náklonnosť?
22. Striedavo si s partnerom povedzte, aké pozitíva má ten druhý. Každý povedzte päť vecí.
23. Ako veľmi si je blízka a srdečná vaša rodina? Máte pocit, že vaše detstvo bolo šťastnejšie ako u väčšiny iných ľudí?
24. Aký máte vzťah so svojou matkou?

3. skupina
25. Obaja povedzte tri pravdivé vety, ktoré sa začínajú slovom my. Napríklad: „My obaja cítime…”
26. Doplňte vetu: „Rád/rada by som s niekým zdieľal/-a … ”
27. Ak by ste sa stali blízkymi priateľmi, čo dôležité by o vás mal ten druhý vedieť? Zdôverte sa mu.
28. Povedzte partnerovi, čo sa vám na ňom páči; buďte veľmi úprimný/-á a povedzte aj veci, ktoré bežne na prvom stretnutí ľuďom nehovoríte.
29. Podeľte sa o najtrápnejšie momenty svojho života.
30. Kedy ste naposledy plakali pred inou osobou? Kedy osamote?
31. Zdôverte sa s niečím, čo sa vám na partnerovi páči už teraz.
32. O čom nikdy nežartujete, ak vôbec také niečo je?
33. Ak by ste mali dnes večer umrieť bez možnosti s niekým komunikovať, čo by ste najviac ľutovali, že zostalo nevyslovené? Komu by to bolo adresované a prečo ste mu to doteraz nepovedali?
34. Čo by ste po osobách a zvieratách zachránili z horiaceho domu, keby ste mali možnosť zobrať si len jednu vec? Prečo?
35. Čia smrť, zo všetkých členov vašej rodiny, by vás zasiahla najviac? Prečo?
36. Podeľte sa o svoj osobný problém a požiadajte partnera o radu, ako by sa s tým vyrovnal on/ona. Spýtajte sa ho/jej, čo si o vašom spôsobe riešenia myslí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite