vezieme sa Moravsko-sliezskym krajom, prejdeme mestom Frýdek-Místek, až na jeho kraji zastaneme pred výrobňou Marlenky. Veľký modro-biely komplex s charakteristickým červeným názvom a logom s dievčatkom je dôvodom, prečo sme tu. Vchádzame do budovy, kde nás vo vestibule čaká niekoľko ukážok tort a vstup do kaviarne aj podnikovej predajne, kde je plno malých sôch včiel nachádzajúcich sa na stĺpoch a stropoch, lampy sú v tvare kvapiek medu. Kým sa však pozrieme na výrobu populárnej medovej torty, povedzme si čosi o jej pôvode.
arménska torta v Česku
Príbeh značky Marlenka sa začal písať pred 30 rokmi, keď sa Gevorg Avetisjan presťahoval z rodného Arménska do Česka po vypuknutí vojny o Náhorný Karabach. Pôvodne sa plánoval usadiť v Prahe, ale životné náklady v hlavnom meste prevyšovali jeho možnosti, a tak nakoniec zakotvil vo Frýdku-Místku. Otvoril si tam bar s hracími automatmi, ktorému sa veľmi nedarilo, a tak daroval posledných 20-tisíc korún farárovi na opravu kríža. Po tomto skutku sa jeho herňa zaplnila ľuďmi. Neskôr sa mu podarilo priviesť do Česka i sestru s rodinou. Jedného dňa si v reštaurácii objednal medovník a uvedomil si, že rodinný recept jeho babičky je lepší – a požiadal sestru, aby ho upiekla.
Chutil rovnako, ako si ho pamätal, a tak ho ponúkol miestnym kaviarňam a cukrárňam. Rozhodol sa ísť do jeho výroby naplno. V tom čase sa mu narodila dcéra Marlene. Pomenoval po nej firmu Marlenka International, vznikla v roku 2003.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.