svet gastronómie obohatili mnohí celosvetovo uznávaní šéfkuchári, ako Anthony Bourdain, René Redzepi, ktorí zmenili náš pohľad na jedlo. Dokumentárna séria Šéfkuchárov stôl: Legendy dáva priestor štyrom z nich. Každá zo štyroch epizód je profilom jedného z vybraných priekopníkov gastronómie. Prevedie vás ich životom, predstaví vám kulinárske vplyvy, ktoré ich formovali, ako aj cestu, ktorou sa dostali medzi najlepších vo svojom odbore. To všetko je doplnené prepracovaným vizuálom chutného jedla, krásnych reštaurácií a záhrad, odkiaľ sa berie čerstvé ovocie a zelenina.
Tvorca David Gelb spolu s tímom režisérov vytvorili tento špeciál k 10. výročiu Šéfkuchárovho stolu. Ide o pekne spracovanú sériu, ktorá realisticky – až na pár naivne a idealisticky pôsobiacich momentov – zobrazuje nielen úspechy hviezd svetovej gastronómie, ale aj výzvy a problémy, ktorým čelia. Ponúkajú tak ucelený obraz o vybraných legendách, kde nehrajú prím krásne naservírované pokrmy, ale príbehy samotných ich tvorcov, ktorých možno považovať za vizionárov svojho odboru. Jamie Oliver, José Andrés, Thomas Keller a Alice Watersová nimi rozhodne sú.
jamie Oliver
„V Británii má snáď každý názor na Jamieho Olivera. Je to úspešný autor kníh a šarmantný kuchár,“ hovorí gastronomická novinárka Sheila Dillonová. „Keď Jamie začal účinkovať v Šéfkuchárovi bez čapice a boli tam zábery, ako sa šmýka dole po zábradlí alebo jazdí na Vespe, prihováralo sa to celej generácii.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.