Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Legendárne kocky na nové svety

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .lifestyle

Malé plastové kocky aj postavičky so žltými tvárami si pamätáme z detstva. Ako malí sme si z nich vytvárali vlastný svet. Mnohým radosť z ikonickej stavebnice Lego pretrvala do dospelosti.

Legendárne kocky na nové svety BORIS NÉMETH Tomáš Letenay s gitarou Fender Stratocaster poskladanou z lega.

lego sa stalo synonymom detstva. Azda sa v našom okolí ani nenájde človek, ktorý sa s ním nehral. Málokto už ale vie, že príbeh lega sa začal písať v roku 1932 v dánskom mestečku Billund. Stolára Oleho Kirka Christiansena prinútila hospodárska kríza začať vyrábať ľahko predajný tovar. Preto sa zameral na drevené hračky. Vyrábal ťahacie kačky či iné zvieratká na kolieskach, dopravné prostriedky, zbrane, náradie, guľôčkové dráhy aj počítadla. 

Až dva roky po vzniku začal Christiansen označovať svoju ešte drevenú stavebnicu a iné hračky logom Lego. Názov spoločnosti vychádza z dánskeho výrazu „leg gotd“ znamenajúceho „hraj sa dobre“. Ole Kirk vraj vyhlásil súťaž o to, kto zo zamestnancov príde s najlepším nápadom. Cenou mala byť fľaša vína, ktorú nakoniec sám získal. K značke sa pridalo motto: „Len to najlepšie je dosť dobré.“ Remeselník kládol veľký dôraz na kvalitu svojich výrobkov. Získal si tým priazeň zákazníkov. To mu umožnilo už v roku 1939 splatiť rodine pôžičku na rozbeh podniku. Tá ho spočiatku v jeho rozhodnutí nepodporovala. Obchod s hračkami však neutrpel ani počas druhej svetovej vojny, naopak, začal ešte viac prekvitať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite