Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo)

.marian Jaslovský .jozef Koleják .lifestyle

Dnes si pripomíname medzinárodný deň cestovín, ktorý vznikol v roku 1995 na kongrese, ktorý sa konal v Ríme za účasti viac ako 40 výrobcov z celého sveta. Založili na ňom International Pasta Organisation.

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo) pixabay

cestoviny majú dlhú a zaujímavú históriu, ktorá sa datuje až do staroveku. Hoci sa tradične považujú za taliansku záležitosť, ich pôvod je prastarý. Je pravdepodobné, že aj do Talianska dorazili z Ázie, kde sú rezance doposiaľ súčasťou typických pokrmov – z Číny ich doviezol Marco Polo. Ak berieme terminológiu prísne, medzi cestovinami a inými typmi rezancov je rozdiel v použití tvrdej pšenice (durum wheat). 

Cestoviny sú „doma“ na celom svete. Sú kaloricky vcelku priateľské (cca 150 kcal na sto gramov varených cestovín) a majú viac než solídny obsah proteínov, preto sú často súčasťou diéty pred väčšími športovými výkonmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite