Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Kvíz: Medzi škuľavým levom a Tigrom z Momračemu - seriálový kvíz pre pamätníkov

.juraj Malíček .kvízy

Opička Judy, pes-tankista, biely pes Goro, kengura Skippy... nejako sa to zvieratami v seriáloch, ktoré nám servírovala socialistická televízia, hemžilo. Možno preto, že boli ideologicky nezávadné. Ale bol tu i ruský Bond, maďarská Linda, španielsky Curro Jánošík.

Kvíz: Medzi škuľavým levom a Tigrom z Momračemu - seriálový kvíz pre pamätníkov ITC/profimedia

1. Globálny seriálový hit stanice CBS Daktari (1966-1969) s hlavnými hviezdami opičkou Judy a škuľavým levom Clarenceom sa odohráva vo fiktívnom východoafrickom centre pre výskum správania zvierat Wameru. Azda kvôli svojej ideologickej nezávadnosti sa dostal aj na televízne obrazovky socialistického Československa, niekedy v roku 1976. Nevideli sme však všetkých 89 dielov, ale iba 18 z prvej série. Čo znamená v swahilštine, či nejakom inom africkom dialekte názov seriálu – Daktari?

  • a/ šaman
  • b/ zvierací doktor
  • c/ ten, čo lieči

2. Poľský seriál Štyria tankisti a pes (1966 – 1970) lámal u nás všetky štatistiky sledovanosti a bol taký populárny, že jeho sláva trvá svojím spôsobom dodnes. Vstúpil aj do moderného folklóru, nebolo v Československu dediny či mesta, v ktorom by nepobehovali psiská pomenované po tom vlčiakovi, čo tvorí piateho člena posádky tanku. A pozor, tu sa ukazuje mimoriadna scenáristická progresívnosť, Štyria tankisti a pes sú komediálny vojnový seriál! Akože vojna je dosť zlá sama osebe, tak čoby sme sa pri tom nezasmiali? A teraz otázka – ako sa volá ten psisko?

  • a/ Dunčo
  • b/ Šarik
  • c/ pan Wolodijovsky

3. Keď Skippy, stepná kengura bežala u nás v telke, hovorili o nej vraj ako o samčekovi, hoci Skippy bola samička, rozkošná klokanica nadaná nadpriemernou inteligenciou. Tento austrálsky seriál (1968 až 1970) má 91 epizód, ale my sme videli iba prvú sériu. Ale pozor, ak si ho chcete dnes dopozerať, návrat môže byť mimoriadne bolestivá skúsenosť. Sú to totiž skoro až detektívne príbehy z austrálskej buše a schematickosť je tak príšerná, že keď človek vidí jeden diel, akoby videl všetky. Seriál sa vysielal v 128 krajinách sveta, bol to prvý skutočne veľký globálny austrálsky televízny hit. Nevysielal sa len vo Švédsku. Viete prečo?

  • a/ Lebo jedna z postáv si robila žarty zo Švédov
  • b/ Lebo chceli ochrániť deti pred vytvorením nereálnych predstáv o zvieratách
  • c/ Lebo seriál nespĺňal ich vysoké umelecké nároky

4. Randall a Hopkirk, britský detektívno- mysteriózny seriál (1969 – 1970) vynikajúco ilustruje, že v československej socialistickej televízii sa nevysielali len podivné obskúrnosti ale naopak, dali sa tu vidieť aj špičkové žánrovo odvážne veci. Randal a Hopkirk je seriál, v ktorom sa miesi britský esprit a humor s detektívkou, aby vzniklo dielo, ktoré znesie aj dnešné kritériá. Samozrejme, že už to má patinu, ale mohlo by to fungovať aj dnes ako dookola preprízovaní a stále populárni Profesionáli. Na akej ústrednej zápletke ten seriál stál?

  • a/ Randall a Hopkirk sú také modernejšia verzia Dr. Jekylla a Mr Hydea, dva charaktery v jednom tele
  • b/ Randall a Hopkirk sú priami predchodcovia Bodyho a Doylea v CI5
  • c/ Randall a Hopkirk sú paranormálna vyšetrovacia dvojica

5. Sovietska seriálová odpoveď na James Bonda, seriál Sedemnásť zastavení jari (1973) má síce len 12 epizód, ale aj tak ide o jeden z najväčších sovietskych seriálových klenotov vôbec. Áno, tá ideológia je strašná a celé je to zvrátené, ale ako výborne to bolo urobené? Seriál je adaptáciou série románov Julia Semjonova o dvojitom agentovi, ktorý celkom zásadným spôsobom ovplyvňuje priebeh druhej svetovej vojny. Akože sovieti majú v Berlíne agenta, ktorý je infiltrovaný tak hlboko, že by pokojne mohol byť nemeckým agentom u sovietov. A špionážne je to tak veľmi, že sa to nemusí hanbiť ani vedľa Forsytha, Flemminga či Clancyho. V Nemecku vystupuje tento agent ako SS-Standartenführer Otto von Stierlitz. Aké je v seriáli jeho ruské meno?

  • a/Semjon Cvigun
  • b/ Vjačeslav Tichonov
  • c/ Maxim Isajev

6. Sandokan je bez preháňania vôbec najväčší importovaný seriálový televízny hit, ktorý v socialistickom Československu osemdesiatych rokov spôsobil skutočnú mániu. Kvôli Sandokanovi sme objavili merchandising, kto nemal tričko, akoby nebol. Dokonca mal aj mestskú legendu, čo sa rozšírila medzi proletariátom, roľníkmi i pracujúcou inteligenciou, a tematizovala sa aj v telke, že Sandokan má viac dielov, ako tých šesť, čo boli uvedené. Lebo tie ostatné nám súdruhovia z nejakého dôvodu nechcú pustiť. Ůplným klenotom je česká verzia ústrednej melódie, ktorú naspievali Kotvald s Hložkom. Otázka je smiešne ľahká: ako sa volal herec, ktorý Sandokana stvárnil?

  • a/ Omar Sharif
  • b/ Gojko Mitič
  • c/ Kabir Bedi

7. My máme Jánošíka, Česi Babinského, Maďari Sándora Rózsu, Švajčiari Williama Tella, Angličania globalizovaného Robina Hooda, Mexičania Pancha Villu. Takto by sa dalo pokračovať od krajiny ku krajine, pričom Američania o tom majú celý filmový žáner čo sa volá western. Lebo jednoducho sa patrí mať idealizovaného zločinca. No a ten španielsky, či presnejšie andalúzsky sa volal Curro Jiménez. Žil v osemnástom storočí, chudobným dával a bohatým bral a vôbec. Vždy stál na strane prostého ľudu, čo bol ideologicky vhodný motív a tak sa Curro vysielal aj u nás, pričom česká divízia československej socialistickej televízie uviedla len šesť epizód, ale na Slovensku seriál pokračoval a Curra daboval Dušan Jamrich. Historický dobrodružný seriál, takže akcia, pištole, kone, veľké zatváracie nože a nohavice vytiahnuté až kamsi pod prsia. Čistá radosť, ku ktorej sa netreba vracať, Curro je tiež dramaticky iný, ako si ho pamätáme. No a poďme na otázku: Ako sa volali Currovi nohsledi?

  • a/ lakomec, študent, cigáň
  • b/ tlsťoch, smraďoch, dentista
  • c/ lomidrevo, miesiželezo, valivrch

8. Detský punk z NDR. Strašidlá spod čertovho kolesa. Človek si pamätá obrazy, sekvencie, fragmenty deja, strašidelnú zvučku, ale názov ani za svet. Tri deťúrence na prázdninách u starých rodičov, ktorí v lunaparku v Berlíne prevádzkujú Dom hrôzy. A tri strašidlá - obor s hustým čiernym obočím, hrdzavý škriatok a čarodejnica, ktoré z toho domu utečú. Hoci by formálne malo ísť o rodinný dobrodružný seriál, bolo to dosť strašidelné. Je jasné, kde sa Spielberg inšpiroval, keď vymýšľal E.T.-ho svietiaci prst. Strašidlá sú dodnes v Nemecku živá vec, súčasť televízneho folklóru. A otázka: Ako strašidlá ušli?

  • a/ na metle
  • b/ na koni
  • c/ na vysávači

9. Goro, biely pes bol japonský rodinný dobrodružný seriál o dievčatku a jej psíkovi, ktorí sa hľadajú naprieč Japonskom. Pamätá si ho azda celá moja generácia. Čo sa nám podarilo vytesniť sú konkrétnosti z deja, ktoré ukazujú, že Japonci boli čudní už v na úsvite osemdesiatok. Akoby nestačilo, že hlavnej hrdinke, malému dievčatku umrela matka, tvorcovia jej zabijú aj otca. Lebo Goro sa stratil tak, že ho otec vzal na lov medveďa, ktorý príliš nevyšiel. Takže dievčatko príde o matku, otca aj psa. Goro hľadú ju a ona hľadá Gora, trvá to 9 dielov. Úplne čistá rodinná zábava. Spomenieme si, ako sa to nešťastné dievčatko volalo?

  • a/ Toshira Harakiri
  • b/ Seiko Nagasaki
  • c/ Reiko Kitamori

10. Maďarský akčno-komediálny krimiseriál Linda, ktorý v druhej polovici osemdesiatych rokov vtrhol aj do socialistického Československa len potvrdil, čo sme všetci vedeli. Maďarsko bol tak trocha západ, dalo sa tam kúpiť Bravo, deodoranty FA, odznaky aj metalové nášivky. A mladé maďarské policajtky boli nielen sexy, ale aj ovládali karate. Seriál to však nemal ľahké, v roku 1984 dokonca vznikli až tri pilotné diely, kým v roku 1986 mohli nakrútiť ďalších sedem dielov. V roku 1989 pribudlo ďalších sedem, tie už ale také silné neboli. A čo je veľmi milé, Linda sa vrátila aj v roku 2002 v ďalších piatich epizódach. Poďme k otázke, ako sa volala Linda priezviskom?

  • a/ Orbánová
  • b/ Fehérová
  • c/ Veszprémiová

Vyhodnotenie

Skôr, než si prečítate, ako ste v tomto kvíze dopadli, radi by sme vám pripomenuli, že i tento rok v piatok o desiatej ráno budeme na Pohode v stane .týždňa robiť vedomostný kvíz s množstvom video-ukážok. Na želanie minuloročných divákov to bude kvíz o stope, ktorú Slovensko zanechalo v svetovej kinematografii. A teraz už vyhodnotenie: 

1 - 3:  Povinné minimum, ak máte čosi po štyridsiatke a pamätáte si aspoň jednu vetu z iskričkového sľubu.

4 – 7: Predpokladané optimum, všetci sme predsa pozerali všetko,  a na mnohé by sme aj radi zabudli, ale nedá sa.

8 - 10: Prekvapivé maximum, potykajme si, hneď sa cítim menej osamelo. 

 

VYHODNOTENIE

Máte správne 0 / 10 odpovedí.

Zdieľajte svoj výsledok
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite