Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môj seriálový hrdina?

.elena Akácsová .kultúra .anketa

Sandokan, Agentka Scullyová, Hopkirk, Doktorka Čeňková, MacGyver, Grigorij Saakaszwili alebo Šarik z tanku číslo 102? Na ktorého seriálového hrdinu ste sa v detstve hrávali? Bol vaším vzorom, chceli ste ním/ňou byť? A prešlo vás to?

Môj seriálový hrdina? PARAMOUNT/PROFIMEDIA Mnohí z nás v detstve pozerali Star Trek v rakúskej televízii a potom sa hrávali na vesmírnu loď USS Enterprise a jej prvého dôstojníka Spocka, kapitána Kirka či zázračného šéf inžiniera Scottyho.

elena Akácsová, redaktorka 

Na túto otázku našej letnej seriálovej ankety ma naviedla minulý týždeň v rozhovore pre rubriku Sedem nerestí a cností „starostova dcéra“ Vladimíra Ledecká, keď mi prezradila, že odmalička chcela byť novinárkou po vzore Lois Lanovej zo Supermana (1993-97). Uvedomila som si, že mňa v detstve ovplyvňovali najmä seriáloví hrdinovia, ktorých nám sem cez železnú oponu vysielala ORF. Najprv to bola na tú dobu mimoriadne emancipovaná agentka v seriáli Mit Schirm, Charme und Melone (v origináli Avengers, 1961-69). V sedemdesiatych rokoch ju na mojom piedestáli vystriedali Drei Engel für Charlie (Charlie's Angels, 1976-81). Vtedy prepukla celosvetová móda takých postupne strihaných dlhých vlasov, ako mala Farah Fawcett a po nejakých desiatich rokoch sa potom dostala aj do československých kaderníckych salónov. Ale ja som sa identifikovala s inou „anjelkou“, Sabrinou, čo mala kratšie tmavšie a hladšie vlasy. O čo menej používala vlasy a sexy vizáž ako zbraň, o to bola múdrejšia a šikovnejšia. 

juraj Kemka, herec

Bol som Grigorij Saakaszwili z Tanku číslo 102 v seriáli Štyria tankisti a pes (1966-70). Bol to pre mňa krásny, spotený hrdina s koženou tankistickou helmou. Vtedy nás kŕmili takými hrôzami!! 3 x fuj!

eva Borušovičová, režisérka

Chcela som byť Janek zo seriálu Štyria tankisti a pes alebo doktorka Čeňková z Nemocnice na okraji mesta (1977-81). Bola tam prosto nejaká slabosť pre charakterných blond hrdinov. Mala som však psa menom Šarik a vydala som sa za lekára, hoci, nech mu podstrkujem dláta a kladivká neúnavne už roky, stále je od Elišky Balzerovej na kilometre vzdialený.

tomáš Němeček, novinár 

Naše dětství za normalizace bylo po této stránce dost limitováno. Oslovily mě tehdy jen dva seriály, jejichž společnými prvky byly zdravý kolektiv a časté pobyty na čerstvém vzduchu: Sandokan (1976) a Robin Hood (1984). Mladý 8  až 12-letý filmový kritik tehdy oceňoval především mužné přátelství v boji s Yanezem nebo s mlčenlivým saracénem, případně napodoboval účes Michaela Praeda. Ale podprahově jsem už vnímal, že Perla z Labuanu i Marion jsou ostré holky, s jakými se dá vyrazit do hor i na moře, a jednu takovou jsem si později vzal. Na seriálové postavy si hraju až teď v 45 letech, kdy se s našimi sousedy a farníky angažujeme v místním zastupitelstvu na Praze 8: má to některé komické podobnosti s dánským seriálem o politice Vláda (2010-13). Vlastně tady opět jde o ten zdravý kolektiv a čerstvý vzduch. 

„Hrávala som sa na MacGyvera (1985-93). Mala som starkinu natáčku a s ňou som vedela skonštruovať bombu, zbraň, vozidlo, odomknúť trezor.“

veronika Pizano, manažérka .týždňa

Agentka Scullyová z Aktov X (1993-98).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite