Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Asi som spáchala hudobnú samovraždu, ale musela som to urobiť

.sára Halíková .kultúra

Túto sobotu sme mali vystúpiť na festivale Lodenica, ale na poslednú chvíľu som zistila, že je tam ako jedna z hlavných hviezd pesničkárskeho neba pozvaný Jaromír Nohavica.

Asi som spáchala hudobnú samovraždu, ale musela som to urobiť Erika Hudcovičová

a tak, aj keď som sa na koncert veľmi tešila a nacvičovali sme pesničky v úplne novej zostave, odoslala som organizátorom tento e-mail: „Dobrý deň, budeme musieť zrušiť naše vystúpenie. Dozvedela som sa, že na festivale vystúpi Jaromír Nohavica, ktorý bohužiaľ začal podporovať vojnového agresora, Rusko. Z toho dôvodu ja nemôžem podporiť svojou hudbou váš festival.  Mrzí ma, že som si line-up nezistila skôr a oznamujem to takto na poslednú chvíľu. Prajem Vášmu festivalu všetko dobré a keby ste sa do budúcna rozhodli nepozývať podporovateľov totalitných režimov, radi u vás vystúpime. Ďakujem za pochopenie, Sára a.k.a. Čierna Luna.“

Nohavicu som samozrejme mala ako muzikanta a skladateľa rada a jeho piesne, ktoré zneli mojím dospievaním, ma dosť ovplyvnili. Divoké kone, Kejklíři, Peterburg... mi už navždy budú spúšťať tie sladkobôľne pocity ako vtedy a asi ich už nedokážem vymazať z hlavy.

Čo ale nedokážem vymazať z hlavy určite, je vojna na Ukrajine, rozbombardované mestá, státisíce ľudí utekajúcich zo svojej krajiny bez domova, zabití nielen muži a vojaci, ale aj ženy a deti, znásilnené, mučené, unášané, stratené.

A to všetko pod vedením agresora a vraha, od ktorého si bol Jarek N. prevziať  2018 medailu a dodnes sa nebol ochotný od toho dištancovať. Tým pádom sa musím dištancovať ja a padlo rozhodnutie, že na festivale Lodenica nevystúpime. 

Inak mi to proste svedomie nedovoľuje, nemôžem toto podujatie svojou hudbou a energiou podporiť, nevedela by som s tým žiť. Aj keď to v tomto momente nepomôže mojej kariére, mojej zbierke na album Neuhas, nedozvedia sa o nás ľudia... ale nemôžem konať inak.

Aby ale naše snaženie nevyšlo nazmar a vy ste mali zážitok z našej hudby, rozhodli sme sa pre vás zahrať v rovnakom čase náhradný pouličný koncert v Piešťanoch v plnej a úplne novej zostave.

Poznámka redaktora (M. Jaslovský): Sára vkladala veľa nádejí, že vystúpenie na lodenici jej pomôže podporiť nový album a vážim si jej zásadný postoj. Preto sem vkladám link na spomínanú zbierku: https://www.donio.sk/cierna-luna-neuhas

Prvý singel z albumu Neuhas je už nahraný.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite