Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 2. - 3. September

.mariana Jaremková .kultúra

Románsky kostolík v Haluziciach, príbeh vily E 1027 či festival súčasného tanca. Návrhy, čo robiť počas víkendu, pre vás pripravil plan.art.

plan.art: Víkendový TO DO list 2. - 3. September vila E - 1027

za architektúrou:

románsky kostolík v Haluziciach

Galériou sa môže stať aj malý románsky kostolík. Meno vizuálneho umelca Juraja Gábora ste možno zaregistrovali v súvislosti s projektom Completing the Sphere, ktoré vzniklo pred časom v Novej synagóge v Žiline.  V júni sprístupnili jeho drevenú inštaláciu nazvanú Zrkadlenie v kostolíku v Haluziciach pri Novom Meste nad Váhom. Juraj Gábor opäť pracuje s drevom a tentoraz sú to vlny. Zvlnená podlaha je strechou zrúcaniny. Ponúka nielen novú perspektívu samotnej stavby, ale aj nové pohľady na okolie, ktoré dovtedy neboli možné, alebo ak si na ňu ľahnete tak pohľad priamo na oblohu. „Keďže sme v kostole je tu asociácia na Bibliu. Tam je viacero príbehov kde voda zohráva dôležitú rolu. Ponúkam divákovi, aby to rozkódoval, prečo je to v lodi kostola,“ povedal v jednej z reportáží Juraj Gábor. Inštalácia Zrkadlenie bude v kostolíku pri Haluzickej tiesňave prístupná do konca septembra.

archív trenčinak

neue Nationalgalerie Berlín

Berlínska Nová národná galéria ponúka nielen zaujímavé výstavy, ale zážitok prináša už i samotná budova. Autorom je architekt Ludwig Mies van der Rohe (ukážku jeho génia nájdete aj v Brne kde môžete obdivovať jedno z jeho kľúčových diel - vilu Tugendhat).  Aj pri návrhu budovy berlínskej galérie dodržal koncepciu plynúceho či neohraničeného priestoru. Otvorili ju v r. 1968 a nedávno prešla rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá bola zverená britskému architektovi Davidovi Chipperfieldovi.  Galéria bola opäť otvorená v r. 2021, aktuálne môžete navštíviť napr. výstavu Kraftfelder francúzskej umelkyne maďarského pôvodu Judit Reigl, ktorá bola úzko spojená s hnutím francúzskeho informelu v 50. rokoch.

kde: Potsdamer Str. 50, Berlín

kedy: utorok - nedeľa: 10.00 - 18.00

Neue Nationalgalerie BerlínNeue Nationalgalerie Berlín

čo čítať (nielen) o architektúre:

the Painter Le Corbusier Eileen Gray’s Villa E 1027 and Le Cabanon

Príbeh vily E 1027, ktorú navrhla Eileen Gray je epický a plný zvratov. Autorstvo tejto ikonickej stavby bolo Eileen Gray upreté a trvalo pomerne dlho kým bolo pripísané tejto priekopníčke modernej architektúry. Vilou bol doslova posadnutý Le Corbusier, nikdy sa mu ju nepodarilo získať, tak si aspoň neďaleko nej postavil chatu (le cabanon) a napokon sa blízko vily utopil. Priestor, ktorý bol riešený minimalistcky a funkčne, komunikujúci s okolím, narušil svojimi pestrofarebnými erotickými nástennými maľbami, ona ho nazvala vandalom, dnes sa používa dokonca výraz “znásilnenie priestoru”. Kniha známeho historika architektúry Tima Bentona dokumentuje tieto Le Corbusierove murálie, skúma kontroverzie a zaraďuje ich do jeho celkovej tvorby. 

e-1027: Restoring a house by the sea

Vila E - 1027 prechádzala dlhou rekonštrukciou a pri príležitosti jej sprístupnenia verejnosti vyšla výpravná publikácia, ktorá mapuje jej históriu v kontexte modernej architektúry a postavenie Eileen Gray ako jej priekopníčky. Kniha je zostavená z textov autorov špecializovaných na modernú architektúru a špeciálne aj na Eileen Gray a Le Corbusiera. Nájdete v nej aj výpovede svedkov a susedov, ktorí mali blízko k Eileen Gray a Jeanovi Badovicimu, jej partnerovi, ktorému vilu venovala. Ďalšie texty sa venujú podrobnostiam a priebehu rekonštrukcie.  Dôkladný fotografický prieskum Manuela Bougota umožňuje  pozorovať jej najmenšie detaily a objaviť každý objekt vo vnútri vily.

k. Srp: Mentis oculis

Karel Srp sa v novej publikácii venuje nosným témam diela Františka Kupku, výtvarného i teoretického. V piatich kapitolách mapuje jeho tvorbu od príchodu do Paríža, pristavuje sa napr. pri obraze Biblioman, ktorý sám Kupka označoval za začiatok svojej tvorby, a pokračuje až po 50. roky 20. storočia, kedy vzniklo jeho významné dielo Samostatná bílá. Ako sa dočítame v anotácii: “Jednotlivé oddíly se věnují různým způsobům osvojení si jevové reality a znázornění lidské postavy, protikladu doslovného významu a sousloví cosa mentale, přibližují zvraty mezi základními a doplňkovými barvami, zaměřují se na sen a rozdvojení osobnosti, soustřeďují se na poměr myšlenkové stavby a soudobé architektury. Vzájemně provázaný teoretický půdorys odkrývá styčná rozhraní, týkající se Kupkova přístupu k tělu, duši a duchu, která umožňují zařadit jeho odkaz do bohatých souvislostí s dobovou estetikou, filozofií, teorií vnímání a psychiatrií. Po překonání alegorického a symbolistního období vystavěl Kupka svůj svébytný svět z podnětů poskytnutých mu „očima mysli“.”

kam na festival:

v Trnave pokračuje ešte v sobotu Festival profesionálneho nezávislého divadla Fokus Pokus. 

O 18.30 vo Veľkej sále Divadla Jána Palárika vystúpi Divadlo Petra Mankoveckého s inscenáciou Nikdy Navždy v réžii Mariána Amslera. „Texty Falka Richtera rozprávajú príbehy ľudí, ktorých život by sa dal prirovnať k stavu „nemŕtvych“ – sú to zjazvení mestskí bojovníci v móde prežitia, pripravení vykonať akýkoľvek čin, aby dokázali sami sebe, že sú ešte nažive.“

Inscenácia má živý hudobný doprovod rovnako ako inscenácia Fándly alebo stručná história neúspechu, s ktorou na festival prichádza Divadlo Houže. Juraja Fándlyho zosiela na svet Pán Búch, aby zvrátil skazu a zadubenosť, do ktorej sa ženie obyčajný ľud 18. storočia. Fándly sa ocitá v mnohých zapeklitých situáciách - od dedinčanov, ktorí pália vlastnú úrodu, cez dekadentný ľudový večierok až po domáce násilie a súboj s vybájeným monštrom menom Neviemeštečo. Začiatok predstavenia je o 22.00. A chýbať nebude ani koncert - Martin Geišberg zahrá v Knižnici Juraja Fándlyho o 20.30

v Košiciach pokračuje festival súčasného tanca, nového cirkusu a fyzického divadla MOVE Fest

Sobota 2.9.

18:00 - komunitné varenie + predstavenie – Tabačka Kulturfabrik: Taste & Share + Mimoos: Caroline (zadný dvor Tabačka Kulturfabrik)

20:30 - tanečné predstavenie – Elena Burani: Piume (IT)  - veľká sála Tabačka Kulturfabrik

Nedeľa 3.9.

11:00 - predstavenie nového cirkusu – Alessandro Maida: 2984 (IT) - veľká sála Tabačka Kulturfabrik

18:00 - krátke choreografie súčasného tanca – Private Conservatory in Košice  (dvor, zadný dvor, bistro Tabačka Kulturfabrik)

18:30 - tanečné predstavenie – Janáčkova konzervatoř and Benito Šoltýs: Drift - veľká sála Tabačka Kulturfabrik

kam ešte za tancom:

veľký nádych

Pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia Veľký nádych sa odohrá v urbánnom prostredí, na nádvorí Primaciálneho paláca. Performancia je inšpirovaná básnickou zbierkou „Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad” básnika Ivana Štrpku. V autorskom a tvorivom tíme sa spojili členovia a spolupracovníci Debris Company. Projekt prepája profesionálnu tvorbu a prácu s komunitou, okrem siedmich profesionálnych interpretiek sú v ňom zapojené aj ženy rôzneho veku. Tvorbe predchádzal workshop, na ktorom sa účastníčky prostredníctvom práce s telom a hlasom naladili na spoločnú vlnu, skúmali svoje vnímanie a cítenie.

kde: nádvorie Primaciálneho paláca

kedy: sobota - nedeľa: 18:00

čo pozerať:

o Susan Sontagovej (HBO)

Esejistka, kritička, filozofka, prozaička, filmárka a aktivistka. Brilantná intelektuálka, ktorá prekročila akademické prostredie a stala sa ikonou (nielen) svojej generácie. Jej heslom bolo - vidieť viac, počuť viac, cítiť viac a napĺňala ho celý život.  Dokumentárny film pracuje s množstvom archívnych materiálov a zachytáva Susan Sontag vo všetkých polohách - od intímnych, privátnych až po jej status jednej z najvplyvnejších mysliteliek 20. storočia, ktorá ovplyvňuje i ďalšie generácie stále aktuálnou rezonanciou myšlienok.

čo počúvať:

swans: The Beggar

Ikona noise-rockovej hudby prichádza s dvoj-albumom, ktorý ide v pomalom, až mystickom tempe. Znepokojujúci, temný, ale tiež vracajúci sa k ére a zvuku post-punku. Nálady sa menia a idú od hypnotických hĺbok až k jednoduchej rytmickej priamočiarosti.  Swans už nijako extrémne neexperimentujú, album odráža dobu, v ktorej vznikal, a ktorú frontman Michael Gira nazval “čudnou dezorientáciou”. Úvahy o živote a smrti sa nesú všetkými skladbami, ktoré hudobne odkazujú na rôzne hudobné žánre, od psychedélie, cez rock, folk, gospel až po blues. Album The Beggar je o zvnútornení, aby na záver ponúkol poslucháčovi zážitok v takmer 45’ skladbe The Beggar Lover (Three). 

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite