Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 26. - 27. August

.mariana Jaremková .kultúra

Artrooms Moravany, bábkarské múzeum či festival Mela. Návrhy, čo robiť počas víkendu, pre vás pripravil plan.art.

plan.art: Víkendový TO DO list 26. - 27. August artrooms moravany

kam na výstavu:

artrooms moravany 5

Historický kaštieľ je aj tento rok koncentrovaným miestom umenia. A tiež priestorom medzi snom a realitou. Téma aktuálneho ročníka výstavy je totiž AKO V SNE  - pomáha nám imaginácia konštruovať možné svety, ktoré nás držia pri živote? Aké podnety vnáša do súčasného umenia fantázia, emoromantizmus, novodobý šamanizmus alebo napríklad výtvarný odkaz surrealizmu? O čom a ako snívame? Môžu byť sny, intuícia a predstavivosť nástrojom, ako predpovedať a ovplyvniť nasledujúci vývoj udalostí? Môžu nám pomôcť nájsť cestu z krízy? S témou výstavy taktiež súvisí aj odvrátená strana snov a predstavivosti. Kladie si za cieľ reflektovať aj fenomény ako sú nočné mory, nespavosť alebo inklináciu ku konšpiračným teóriám a preludom. Vyše 50 umelcov a umelkýň nielen zo Slovenska . Na nádvorí a v parku vás budú unášať do snových svetov aj veľkorozmerné sochárske a objektové inštalácie.

kde: kaštieľ v Moravanoch nad Váhom

kedy: Pi: 14.00 – 19.00, So – Ne: 10.00 – 18.00

eva kmentová

Retrospektívna výstava Evy Kmentovej (1928-1980) predstavuje zásadné diela sochárky. Skôr než lineárnemu oblúku tvorby dáva priestor kľúčovým dielam umelkyne a snaží sa pochopiť pozíciu diela Evy Kmentovej v kontexte svetového sochárstva. Oproti retrospektíve konanej v Prahe v rokoch 2006/2007 má brnenská výstava výberovejší charakter. Ak predchádzajúca výstava interpretovala diela najmä v duchu autorskej intencie Evy Kmentovej, súčasná dáva prednosť vonkajšiemu pohľadu:  Ako jej dielo dnes vníma divák? Čo je na ňom zrejmé na prvý pohľad a čo sa skrýva v ďalších rovinách? 

Výstava sa pokúsi odpovedať na tieto otázky: Ako umelkyňa reagovala na špecifický spôsob fungovania výtvarného umenia v čase socializmu, postavenom na štátnych/verejných zákazkách? Ako sa podmienky práce v rôznych obdobiach socialistickej kultúry odlišovali? Ako sa v nich darilo nielen profesne prežívať, ale súčasne v jeho prostredí dosahovať tvorivé sebavyjadrenie? Dôležitou témou výstavy je aj otázka, ako sa sochárka vyrovnávala s postavením ženy-umelkyne a ako sa to prejavilo v reflexii jej tvorby.

kde: Dom umění města Brna, Malinovského nám. 2

kedy: ut – ne: 10.00 – 18.00 

múzeum bábkarských kultúr a hračiek

Od roku 2016 je tradičné slovenské a české bábkarstvo zapísané  do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Bábkové divadlo patrí k najpôvodnejším divadelným formám a divadelná bábka často aj je umeleckým artefaktom. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou avantgardného divadla a v odrážali sa na nej vplyvy súdobých výtvarných smerov. V divadle (i filme) sa využíva často jej expresívny aspekt. Na bábkarské kultúry a hračky sa zameriavajú expozície na Hrade Modrý kameň.

Na hrade Modrý Kameň nájdete múzeum bábok.Hrad Modrý KameňNa hrade Modrý Kameň nájdete múzeum bábok.

Nájdete tam tradičné marionety slovenských kočovných bábkarov, rodinné bábkové divadlá s originálnymi dekoráciami, bábky z prvej polovice 20. storočia, artefakty z tvorby slovenských profesionálnych bábkových divadiel po roku 1950, ukážky zahraničnej tvorby z ôsmich štátov Európy, vývoj detskej hračky v 19. a 20. storočí, kedy sa hračky vidieckych a mestských detí odlišovali, až po súčasnosť. Ľudové hračky, ktoré vyrábali pre deti príbuzní alebo deti samé, reprezentuje veľká skupina imitujúcich hračiek. 

V zbierke hračiek medzi najstaršie exponáty patria praveké hračky a najstaršia hračka nájdená na území Slovenska - hlinený vozík z Nižnej Myšle datovaný do r. 1500 p.n.l. Bohato sú zastúpené hračky 19. a 20. storočia: bábiky, dopravné hračky, detský nábytok, zvieratká, hry, hlavolamy a iné. Expozícia divadelných bábok poskytuje návštevníkom obraz o histórii, vývoji a súčasnosti tohto umeleckého odboru. Tradičné kočovné bábkarstvo je prezentované marionetami významných bábkarských rodín – Stražanovcov a Dubských. Súčasťou zbierky je aj originálna mobilná kočovná scéna – maringotka, ktorá je inštalovaná na nádvorí kaštieľa.

kde: Múzeum bábkarských kultúr a hračiek - hrad Modrý Kameň

kedy: august: Po-Ne 9.00 - 18.00, od septembra do 17.00

Kam na festival:

festival MELA

Festival s dramaturgickým programom I'M THE PLACE tento rok spája umelcov*kyne a výskumníkov*čky s osobným vzťahom k miestam v teréne, na ktorých dlhodobo pracujú. Netradičné zvuky zastúpi napríklad rozsiahly archív vtáčích spevov, alebo aj brazílska hudba na hudobnom nástroji rabeca. Sspoznáte umelcov*kyne, vedcov*kyne, ktorí*é kreatívne pracujú so zvukom a využívajú tzv. aktívne počúvanie. V teréne týmto spôsobom pozorujú rôzne fenomény z oblasti umenia, antropológie, etnomuzikológie, zoológie a skúmajú ich vo svojom pôvodnom, prirodzenom mieste vzniku. Svoje jedinečné terénne denníky sprístupnia publiku počas festivalu formou prednášok, hudobných vystúpení, performatívnej listening session či premietania. 

program - 26. 8.:

10.00 – 14.00 | Jozef Kern – Luftáci po stopách Huncokárov, field trip 

(o 8.30 vypravíme autobus pre účastníkov vyrážajúcich z Bratislavy spred SNG, 10.00 odchod autobusu spred mlyna)

10.00 – 22.00 | Kinostan – kurátori David Petráš & Lucia Nimcová, celodenne otvorený 

14.00 – 15.00 | Mokrou nohou: Zvuková krajina Ipľa ušami miestnych ornitológov Dušana Kerestúra a Mariána Mojžiša – diskusia, listening session. Moderuje Jakub Juhás a odohráva sa v sade Schaubmarovho mlyna. Ornitológovia DUŠAN KERESTÚR & MARIÁN MOJŽIŠ mapujú život vtákov okolo rieky Ipeľ. S nimi bude spolupracovať kurátor a zakladateľ vydavateľstva mappa JAKUB JUHÁS, spoločne pripravia besedu o počúvaní v prírode a verejnosti sprístupnia rozsiahly zvukový archív vtáčích spevov.

15.30 – 18.30 | Ida Hiršenfelder (SI) – multigeneračný field recording workshop vhodný pre deti a dospelých. Na workshop je potrebné sa prihlásiť. Kapacita je obmedzená.

15.30 – 18.30 | Christopher C. King – Workshop on Do It Yourself Production – workshop

Christopher produkoval viac ako 350 hudobných albumov s historickou hudbou, za ktoré bol mimo iného ocenený cenou Grammy. Pre divákov pripravil workshop o svojpomocnej práci s osobnými archívmi. Ako spracovať historické materiály nájdené na povalách, blších trhoch a smetiskách? Ako ich dostať bližšie k poslucháčom? Akú môžu mať hodnotu? A ako ich predať? Dozvieme sa viac aj o jeho vydavateľstve Long Gone Sound, popularizácii tradičnej hudby a o spoluprácach s medzinárodnými inštitúciami.

19.00 – 20.00 | David Petráš & Lucia Nimcová – performatívna prednáška

Etnografka a vizuálna umelkyňa LUCIA NIMCOVÁ spolu s hudobníkom DAVIDOM PETRÁŠOM pripravili performatívnu prednášku s ich spoločným výskumom z terénu. 

20.30 – 21.00 | Thomas Rohrer (CH), lecture (anglický jazyk)

Švajčiarsky hudobník a etnograf THOMAS ROHRER, hrajúci na tradičný hudobný nástroj rabeca, prinesie performatívnu prednášku o brazílskej hudbe a spolupráci s miestnymi hudobníkmi. Zároveň odohrá koncert s DONOU BENEDITOU, speváčkou s výnimočným hlasovým prejavom, ktorá pricestuje z Brazílie.

21.00 – 22.00 | Thomas Rohrer & Dona Benedita (CH/BR), koncert

kedy: sobota, 26. august

kde: Schaubmarov mlyn, Pezinok

Kam na koncert:

modrokamenská hudobná slávnosť

Už spomínaný Hrad Modrý kameň bude v sobotu znieť aj komornou hudbou v zrekonštruovaných hradných priestoroch a na nových koncertných miestach – v Kaplnke sv. Anny a v barokovej sále. Aktuálny 8. ročník otvorí súbor MUSICA ANIMAE v Kaplnke sv.  Anny s prierezovým programom staršej duchovnej hudby od gregoriánskeho chorálu až po rané baroko. Na druhom koncerte bude v barokovej sále účinkovať špičkové slovenské saxofónové kvarteto Pressburg Saxophone Quartet pod vedením Ladislava Fančoviča. Zaznejú úpravy diel W. A. Mozarta, J. S. Bacha a Ilju Zeljenku, ale aj skladby priamo komponované pre netradičnú zostavu štyroch saxofónov od Faustin a Mauricea Jeanjeanovcov a dve slovenské diela od Mariána Lejavu a Petra Zagara. Zagarova skladba Pieseň čeľadnice Hanne zaznie vo svetovej premiére.

kde: Hrad Modrý kameň

kedy: sobota 26. augusta, 17:00 - 20:00

Čo počúvať:

party Dozen: The Real Work

Album austrálskych Party Dozen - zvukového projektu voľne založeného na improvizácii saxofonistky Kirsty Tickle a perkusionistu Jonathana Bouleta vyšiel už minulý rok.  Dvojica ho predstavuje ako  „ album voľne tematizovaný okolo myšlienky práce. Radi premýšľame o našich hudobných nástrojoch ako o nástrojoch. Proces práce na Party Dozennie je veľmi vážny, v štúdiu ale vládne hravosť a radosť. (…) Každá nahrávka je kompiláciou nápadov, o ktorých si myslíme, že sme ich ako kapela ešte nepreskúmali. Zakaždým, keď jammujeme, zvažujeme, ako by to zapadlo do nášho katalógu ako celku.“ Na albume je napr. skladba Macca The Mutt, na ktorej si duo po prvý krát prizvalo na spoluprácu iného hudobníka. Kto pozná predchádzajúcu tvorbu Party Dozen, vníma v nej vplyvy The Birthday Party a tak neprekvapí, že tým hosťujúcim hudobníkom je Nick Cave. 

hozier: Unreal Unearth

Pred niekoľkými rokmi sa stal virálom film Davida LaChapella, v ktorom na skladbu Take Me to Church tancuje Sergei Polunin. Mnohí vtedy objavili jej autora írskeho hudobníka Hoziera.  Pred niekoľkými dňami vyšiel jeho nový album Unreal Unearth, ktorý vznikal počas pandémie a je inšpirovaný Danteho peklom a jeho konceptom deviatich kruhov pekla. 

O tomto eklektickom albume  CT Jones z Rolling Stone napísal,  že "Hozier neuspeje len v skúmaní tohto temného emocionálneho sveta; jeho bolestivý výstup spôsobuje, že poslucháč chce okamžite ísť s ním.” Sam Eeckhout z Paste uviedol, že album je „plný poetického lyrizmu, ťaživých výčitiek svedomia, očakávania plného nádeje a úprimného vyjadrenia radosti a smútku ľudského bytia“ a má „ostrú rovnováhu“, vďaka ktorej „nikdy nie je príliš ťaživý.“

…a z obsahu plan.art vyberáme na počúvanie rozhovor s BLAHOM UHLÁROM, ktorý 26. augusta oslávi svoje 72. narodeniny - plan.art blahoželá a praje najmä veľa možností pokračovať v tvorbe

https://www.plan.art/plan/drama-plan/blaho-uhlar-n...

…a v mesiaci, kedy si pripomíname 55. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa sme pre plan.art pripravili dva podcasty, ktoré s týmito udalosťami súvisia

https://www.plan.art/podcast/o-(ne)pamati-%E2%80%93-jergus-sivos

https://www.plan.art/podcast/archeologia-pamati-roba-kirchh

Čo čítať:

jan Švankmajer - Grafika

Nová publikácia predstavuje kompletný obrazový súpis grafických listov, 65 farebných reprodukcií z 1972 - 2023, doplnený o rozhovor s Janom Švankmajerom  o jeho vzťahu ku grafike.

monet / Rothko

Nedávny výskum neskorého impresionizmu poukázal na prekvapivé zhody medzi dielom Clauda Moneta a Marka Rothka. Nový pohľad na tvorbu týcto priekopníkov abstrakcie a majstrov farieb ponúka intenzívny dialóg medzi obrazmi Moneta a Rothka, a ich skúmania hraníc abstrakcie. Publikácia skúma neuveriteľné podobnosti v ich tvorbe, ktorú delí takmer pol storočie, ako aj význam rozdielov medzi štýlmi majstrov. Monet sprostredkoval bezprostrednosť svojich dojmov z prírody, zatiaľ čo Rothko ponoril diváka do hĺbok farieb, ktoré prekrýval a prelínal.

Čo pozerať:

…a keď už sme tu dnes písali o expresívnej sile bábok, tak dávame do pozornosti výber z krátkych filmov Jana Švankmajera, ktorý nájdete na DAFilms. Tvorba Jana Švankmajera je úzko spätá s filozofiou hermetizmu, surrealizmu a jeho záľuba v kuriozitách a alchýmii bola inšpirovaná časmi Rudolfa II. Obsedantnými témami Švankmajerovej tvorby sú detstvo, sny, jedlo, erotika či práve bábkové divadlo.

…a ešte jedno blahoželanie - 26. augusta oslavuje 62. narodeniny kameraman Martin Štrba a (nielen) to je dobrý dôvod opäť si pozrieť, rovnako na DAFilms,  jeho režijný debut vlna vs. breh, v ktorom zaznamenal zvonku i zvnútra osobitú výpoveď o fenoméne kritikou nazývanom aj ako Slovenská nová vlna. Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga a Peter Župník. 

Stretli sa na začiatku 80. rokov ako slovenskí študenti fotografického odboru na pražskej FAMU a do umeleckej fotografie vniesli energiu, hravosť a nespútanú imagináciu, ktorá sa v ich tvorbe spájala najmä s postupmi inscenovanej fotografie. Vytvorili výnimočnú generáciu a ich prínos a dielo dodnes ovplyvňujú vývoj fotografie v Čechách a na Slovensku. Sú úspešní aj za hranicami, no mnohí sa vrátili domov, aby svoje skúsenosti opäť odovzdávali mladej generácii.

„Každá vlna má niekde svoj breh.“

 V plenéri: 

Literárna cena Anasoft litera vás pozýva na neformálny Book Club piknik, na ktorom sa rovnako neformálne môžete porozprávať o tohtoročnej nominovanej 10-tke (podľa odbornej poroty) tých najlepších próz.

kde:  na deke v bratislavskej Medickej záhrade (pri Kukučínovi)

kedy:  sobota 26. augusta od 16.00

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni.

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite