Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Kritika médií, vulgárne psy aj chrobák superhrdina

.martin Papšo .kultúra .film

V každej dobrej dráme prichádza po dramatickom oblúku uspokojivé rozuzlenie. Ponúkajú niečo podobne silné aj aktuálne novinky v kinách? Zdá sa, že sa venujú najmä faune. O medvede už nie je taký záujem, musia stačiť chrobáky a psy.

Filmy .týždňa: Kritika médií, vulgárne psy aj chrobák superhrdina PPRESSFOTO FILMTOPIA Záber z dokumentárneho filmu Zázračný aparát režisérov Axela Danielsona a Maximiliena Van Aertrycka, 2023.

na úvod sa ale vrátime k samotným počiatkom zaznamenávania obrazu. Premiéru mal totiž kritický dokument, ktorý ukazuje posun obrazových médií od ich vzniku až po súčasnosť. Následne sa zoznámime s ďalším komiksovým (super)hrdinom.

Má podobu modrého chrobáka, veľmi si zakladá na rodine a hispánskom pôvode. Na záver dostanú priestor psy so schopnosťou rozprávať. Ale nebudú to žiadni roztomilí domáci miláčikovia.

film týždňa: Zázračný aparát

Slovo fotografia znamená „kreslenie svetlom“. Prvá zachovaná fotografia vznikla údajne okolo roku 1827 a ľudia vtedy predpokladali, že vynašli niečo, čo zaznamená neskreslenú realitu. Následný vývoj nás dokonale vyviedol z omylu. Švédsky dokumentárny film Zázračný aparát nám ukazuje, kam sa za takmer dve storočia posunuli obrazové médiá na strane ponuky aj dopytu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite