Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vo filme: Ukrajinský Jánošík aj drsný dedko Liam Neeson

.rado Macko .juraj Malíček .martin Papšo .kultúra

Aj Ukrajina má svojho Jánošíka. Volal sa Dovbuš a do kín práve prichádza film o jeho dobrodružstvách. Liam Neeson sa na staré kolená dal na akčné filmy a v tejto záľube nepoľavuje ani po sedemdesiatke. Okrem toho sa pozrieme na švédsku legendu o jazernej čarodejnici, ktorá dostane chuť na mladé mäsko. Oplatí sa vidieť nejaký z tých filmov? To sa dozviete v našej relácii, ktorú sa oplatí vidieť určite. Sledovať ju vás pozývajú Juraj Malíček a Martin Papšo.

VOLUME 4 (premiéry 24. augusta)

Vražedná jazda (Retribution, réžia: Nimród Antal)

Úspešný manažér z Wall Street cestou do práce zistí, že neznámy útočník do jeho auta nainštaloval bombu. A preto je nútený počas dňa plniť rôzne príkazy, inak bude bomba odpálená (Die Hard 3, cink). Situácia je ešte vážnejšia, lebo v aute má aj svoju rodinu.

Sledovaní (Feed, réžia: Johannes Persson)

Švédsky horor (plagát vyzerá ako Vreskot, takže to bude určite mainstream). Podľa popisu je to typická vyvražďovačka. Skupina priateľov je pozvaná do luxusného kempu na malom ostrove, aby pod vedením známeho influencera vytvorila zaujímavý obsah.

Podľa legendy v jazere, ktoré obklopuje ostrov, straší prastará čarodejnica. To sa mladým zdá ako ideálna príležitosť na presadenie sa na sociálnych sieťach. Spočiatku túto legendu všetci racionálne spochybňujú, ale veci naberú spád a možno je ta legenda nakoniec pravdivá.

Dovbuš (Dovbush, réžia: Oles Sanin)

Dobrodružný akčný historický veľkofilm (ukrajinský!) nás privedie na počiatok 18. storočia, V centre príbehu stojí opričník Oleksa Dovbuš, ktorý sa odvážnym bojom za slobodu svojho národa stáva ľudovým hrdinom. Je to niečo ako ukrajinský Robin Hood alebo skôr Jánošík. Na Youtube je dostupná filmová verzia z roku 1959. Vyzerá to práve ako Jánošík s Paľom Bielikom.

Minulý mesiac bola Mavka z Ukrajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.rado Macko .juraj Malíček .martin Papšo .kultúra
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite