Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 80 rokov zomrel spevák Toto Cutugno, autor hitu L'Italiano

.tasr .kultúra

Podľahol zákernej chorobe.

Vo veku 80 rokov zomrel spevák Toto Cutugno, autor hitu L'Italiano

vo veku 80 rokov zomrel v utorok taliansky spevák a autor hitu L'Italiano Toto Cutugno. Podľahol dlhej chorobe, ktorá sa v posledných mesiacoch zhoršila. Uviedol to spevákov manažér Danilo Mancuso, informovala agentúra ANSA.

Cutugno zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol hospitalizovaný, dodal Mancuso.

Toto Cutugno sa narodil 7. Júla 1943 v toskánskej obci Fosdinovo. Ikonou a symbolom talianskej hudby sa stal najmä vďaka hitu L'italiano z roku 1983. Dvakrát vyhral hudobný festival v Sanreme a v roku 1990 sa stal víťazom pesničkovej súťaže Eurovízie, kde zaspieval pieseň Insieme: 1992. V roku 1982 vystúpil aj na československom hudobnom festivale Bratislavská lýra.

Medzi jeho ďalšie hity patria skladby Solo Noi, Serenata či Soli.

V neskorších rokoch začal trpieť zdravotnými ťažkosťami. Nevyhol sa i kontroverziám: V roku 2019 mal koncertovať v Kyjeve, no skupina ukrajinských poslancov listom požiadala o vydanie zákazu vstupu za Cutugnove údajné proruské pozície. Cutugno sa však vyhlásil za „apolitického“ a vypredaný koncert sa nakoniec uskutočnil.

So spevákom sa na sociálnych sieťach rozlúčila i talianska premiérka Girogia Meloniová, ktorá ho označila za „pravého Taliana“, či speváci Angelo Braduardi a Pupo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite