Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Aktuálne výstavy, filmy, albumy či knihy

.plan.art .mariana Jaremková .kultúra

Víkendové to do listy platformy plan.art sú tu už skoro tri mesiace. Ponúkame vám výber zo stále aktuálnych tipov na výstavy, filmy, albumy či knihy.

plan.art: Aktuálne výstavy, filmy, albumy či knihy YouTube Joe Bonamassa

VÝSTAVY:

2x Stredoeurópsky dom fotografie

béla Petrik / Albert Petrik fotografie

Béla Petrik bol až do roku 2016 neznámym fenoménom. Teraz sa s fotodedičstvom tohto kňaza, vizuálneho antropológa a experimentátora môžete zoznámiť vo výpravnej publikácii aj na výstave, kde môžete vidieť i fotografie jeho slávneho strýka, ktorý ho do fotografovania zasvätil. Béla Petrik po sebe zanechal viac ako 400 sklenených negatívov a tie odhalili dielo zaujímavé nielen z etnografického hľadiska, ale aj umeleckého. Béla Petrik sa stal súčasťou historického kontextu (česko)slovenskej fotografie. Zaujímavé sú tak rovnako fotografie, ako aj príbeh za nimi. Viac sa o tomto autorovi, ktorý sa pohyboval vo fotografii od sociálneho dokumentu až po experiment v kontexte súdobých avnatgárd, ako aj o knihe a výstave dozviete z rozhovoru s autorom publikácie a súčasne kurátorom výstavy fotografom Jozefom Sedlákom.

https://www.plan.art/plan/info-plan/fenomen-bela-p...

400 ASA - Pot, slzy, La Putyka

Silný emočný zážitok vás čaká na výstave Pot, slzy, La Putyka v Galérii Profil. Trojica fotografov Karel Cudlín, Jan Dobrovský a Jan Mihaliček zo spolku 400 ASA na sugestívnej sérii fotografií ľudsky a fascinujúcim obrazom rozpráva príbeh známeho súboru Cirk La Putyka z obdobia pandémie kedy boli divadlá zatvorené. 

Viac o výstave si vypočujte na plan.art v rozhovore s jedným z vystavujúcich fotografov Janom Dobrovským:

https://www.plan.art/plan/vis-arch-dsg-plan/400-as...

kde: Stredoeurópsky dom fotografie, Prepoštská 4, Bratislava

kedy: utorok - nedeľa 13.00 - 18.00

východoslovenská galéria: Igor Ďurišin 1941 – 2021: Umelec bez hraníc

Igor Ďurišin je predstaviteľom neoficiálnej umeleckej scény, resp. predstaviteľ tzv. košického undergroundu, ktorý sa formoval v časoch najtvrdšej totality. Ďurišinova špecifická osobnosť s povahou čistej umeleckej duše sa rýchlo stala pre vtedajší cenzurovaný režim nepohodlná. Výstavný projekt prezentuje verejnosti prevažne grafickú tvorbu, ktorá tvorí najpočetnejšiu časť, taktiež sú na výstave zastúpené práce konceptuálnejšieho  charakteru, ako napríklad ukážky mail-artu, ktorého bol Ďurišin priekopníkom a aspoň na istý čas sa stal súčasťou globálneho umenia.

Igor Ďurišin patrí medzi priekopníkov alternatívnej grafiky na východnom Slovensku. Jeho prítomnosť na neoficiálnej výtvarnej scéne a následná emigrácia vytvorila osobitú mytológiu, ktorá je predmetom výskumu v rámci regionálnych dejín umenia. Svojrázny technologický prístup k tvorbe grafických listov je odrazom rozpolteného vzťahu voči socialistickým mocenským štruktúram, ktoré potláčali avantgardné myslenie so sympatiami k západnému umeniu. Doposiaľ nedocenený a znovuobjavený exilový autor Igor Ďurišin predstavujúci súdobé stereotypy umeleckej duše, emigruje v roku 1984 do Západného Nemecka a pretrháva kontakty s domovinou.

kde: Hlavná 27, Košice

kedy: utorok — piatok od 10:00 do 18:00, sobota – nedeľa od 13:00 do 18:00

rub Gallery: Hilma af Klint: Garden of Eden

Jej meno počuť všade. Priekopníčka abstrakcie - švédska maliarka  Hilma af Klint je dnes globálnym fenoménom a veľkou témou súčasnej kunsthistórie. Dejiny abstraktnej maľby sa dnes odvíjajú od jej diela. ktoré tu po sebe zanechala, Rok 2018 a výstava diel Hilmy af Klint v Guggenheimovom múzeu znamenala, že dejiny abstraktného umenia sa začali písať nanovo, bez toho aby sa znižoval status Kandinskeho, Maleviča, Kupku či Mondriana, Aspoň malú, ale dôležitú časť jej tvorby predstavuje  na výstave Hilma af Klint: Garden of Eden Rub Gallery v Olomouci. Viac o Hilme af Klint a samotnej výstave si môžete prečítať na PLAN.ART v rozhovore s kurátorom a galeristom Davidom Vodom.

https://www.plan.art/plan/vis-arch-dsg-plan/hilma-...

kde: Rub Gallery, Komenského 10, Olomouc

kedy: streda -  piatok - 14.00–18.00, alebo po dohovore na +420 728 312 979

…a ak chcete vidieť z diela Hilmy af Klint viac, tak máte možnosť v londýnskej galérii Tate Modern kde je inštalovaná výstava HILMA AF KLINT & PIET MONDRIAN FORMS OF LIFE.  Je to výnimočná šanca objaviť vizionárske dielo švédskej maliarky a  holandského maliara v úplne novom svetle. Hoci sa nikdy nestretli, Klint a Mondrian v krátkom časovom rozptyle vynašli svoj vlastný jazyk abstraktného umenia zakorenené v prírode. Oboch umelcov spájal záujem o nové myšlienky vedeckého objavovania, spirituality a filozofie.

kde:  Tate Modern, Bankside, Londýn

kedy: pondelok - nedeľa: 10.00 - 18.00

alšova jihočeská galerie: H. R. Giger – Metamorphoses

Meno H. R. Giger sa spája najmä s jeho návrhom slávneho filmového monštra. Alšova jihočeská galerie, v spolupráci s  Múzeom H. R. Gigera vo švajčiarskom Gruyères, Carmen Mariou Giger a zberateľom Marcom Witzigom pripravila výstavu  Metamorphoses (Premeny), ktorá reflektuje nielen vlastnú umelcovu rôznorodú tvorbu, ale aj jeho kresby, ktoré ako ctiteľ Franza Kafku vytvoril na základe slávnej poviedky Premena. HR Giger bol inak veľkým ctiteľom českonemeckej literárnej scény a bol okrem Kafky fascinovaný magickým svetom Gustava Meyrinka.

Giger býva označovaný za najväčšieho vizionára medzi umelcami 20. storočia. Štýlovo vyšiel zo surrealizmu, ktorého formu naplnil postkatastrofickou skepsou aj existencializmom, ktorý priniesli obe svetové vojny. Vystavené sú kresby, airbrushové obrazy a plastiky, ako aj výber jeho ikonických realizácií Necronomicon, ktoré uchvátili amerického režiséra Ridleyho Scotta, pre ktorého Giger navrhol ikonického Votrelca, za ktorého bol v roku 1980 ocenený Oscarom za najlepšie vizuálne efekty. Je to  Gigerova doposiaľ najväčšia výstava realizovaná v strednej Európe.

kde:  Alšova jihočeská galerie, Zámecká jízdárna,  Hluboká nad Vltavou

kedy: denne 9:00 – 18:00

H. R. Gigerovi sa venuje aj textár, publicista a antikvár Peter Uličný v texte Krásne skazený svet H. R. Gigera, ktorý napísal pre plan.art do rubriky Králičia nora.

https://www.plan.art/rubriky/kralicia-nora/krasne-...

fondation Louis Vuitton: BASQUIAT × WARHOL, À QUATRE MAINS

12. augusta uplynulo 35 rokov od smrti Jeana - Michela Basquiata a 6. augusta 95 rokov od narodenia Andyho Warhola. Už iba do 28. augusta si môžete v Paríži pozrieť výstavu, ktorá  fokusuje na spoločnú tvorbu Andyho Warhola a Basquiata. Počas asi dvoch rokov z nej vzišlo viac ako 200 diel. Warhol rýchlo rozpoznal Basquiatov talent a začali spolupracovať. Basquiat vrátil do Warholovej tvorby energiu. Po dlhej dobe sa opäť vrátil k ručnej maľbe. Podľa Ronnieho Cutroneho, jedného z Warholových asistentov „vzťah bol symbiotický. Jean-Michel si myslel, že potrebuje Andyho slávu, a Andy si myslel, že potrebuje novú krv Jeana-Michela. Basquiat dal Andymu opäť rebelský imidž.“ Princíp bol postavený na “deštrukcii”. Basquiat premaľovával, deštruoval či dopĺňal Warholove maľby, čím vznikali nové unikátne diela.

kde: Fondation Louis Vuitton, 8, Avenue du Mahatma Gandhi Bois de Boulogne, Paríž

kedy: utorok - piatok: 11.00 - 21.00, sobota - nedeľa - 10.00 - 20.00

...  a o peripetiách, ktoré predchádzali rekonštrukcii jediného múzea Andyho Warhola v Európe v našom podcaste rozpráva riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach Martin Cubjak.

https://www.plan.art/podcast/viac-ako-15-slavy-ale...

bucerius Kunst Forum: LEE MILLER. FOTOGRAFIN ZWISCHEN KRIEG UND GLAMOUR ( Lee Miller. Fotografka medzi vojnou a pôvabom)

Lee Miller (1907 – 1977) patrí k najvšestrannejším fotografkám a fotoreportérkam 20. storočia. Vo svojej tvorbe kombinuje protichodné žánre surrealizmu, módy, portrétnej a cestopisnej fotografie, ako aj vojnovej reportáže. Z ateliéru Man Raya sa vybrala do pekla 2. svetovej vojny a koncentračných táborov, aby odtiaľ priniesla svedectvo a to dokonca aj na stránkach módneho časopisu Vogue. Preslávila ju ale najmä kontroverzne vnímaná fotografia, na ktorej sa kúpe vo vani Adolfa Hitlera. Následkom hlbokej povojnovej traumy prepadla alkoholu, ale našťastie sa zo svojej závislosti dostala...a dala sa na varenie. Lee Miller opakovane umelecky porušovala konvencie z hľadiska tak obsahu ako aj formy. V Hamburgu bude po prvý raz vystavená celá šírka jej celoživotného diela. Výstava predstavuje 150 fotografií z obdobia rokov 1929 až 1973 a sumarizuje Millerovej tvorivé fázy. Tematické delenie:  fotomodelka , móda a portrét , surrealizmus , ženy vo vojne , Miller a vojna , oslobodený Paríž , či sugestívna séria z koncentračných táborov a ďalšie.

kde:  Bucerius Kunst Forum, Alter Wall 12, Hamburg

kedy: pondelok - nedeľa: 11:00 – 19:00 (vo štvrok do 21..00

KNIHY:

strihové romány od W.S. Burroughsa Hebká mašinka, Nova Express a Lístek, který explodoval

… a s kým iným sa o jeho knihách a revolučných literárnych metódach rozprávať ak nie s autorom českých prekladov jeho románov Josefom Rauvolfom. Najmä jeho rozprávanie o metóde “strihov” vám dá úplne iný pohľad. Bonusom sú jeho spomienky na osobné stretntie s Burroughsom.

https://www.plan.art/plan/litera-plan/surfovat-na-...

lászló Krasznahorkai: Satanské tango 

„Súčasný maďarský majster apokalypsy, ktorého možno porovnávať s Gogoľom či Melvillom.“ – Susan Sontag. 

Už tento týždeň si na plan.art budete môcť prečítať rozhovor s filozofom a estetikom Petrom Michalovičom o knihe aj o jej filmovej podobe režiséra Bélu Tarra.

georg Trakl: Básně / Gedichte

Rakúsky básnik Georg Trakl napísal iba dve básnické zbierky, pričom druhá vyšla až posmrtne. Zomrel vo veku 27 rokov Jeho ranná tvorba bola ovplyvnená  prekliatymi básnikmi aby napokon sám získal rovnaký prívlastok. Verše tohto vizionára a majstra expresionizmu sú  symbolickým svetom sám pre seba. Snovosť obrazov je v znepokojivom  kontraste s ich významom. Obrazy vystupujú z veršov a chvejú sa v priestore. Nazývali ho aj básnikom nočného videnia sveta. 

Výpravná 600-stránová kniha neponúka iba Traklovu poéziu, ale aj štúdiu, ktorá rozoberá „některé okolnosti jeho života, které silně ovlivňují interpretaci básní a literární i lidský obraz jejich autora.

viera, nádej a masaker ( N. Cave, S. O’Hagan)

 Kniha Viera, nádej a masaker vychádza z množstva otvorených, filozofujúcich i odľahčených rozhovorov, v ktorých sa Nick Cave dotýka tém ako viera, umenie, hudba, sloboda, žiaľ či láska. Otvorená reflexia života, duchovna a najmä procesov tvorby tak ako sme ju v útržkoch mohli sledovať vo filmoch One More Time With Feeling či This Much I Know To Be True v réžii Andrewa Dominika.

q. Tarantino: Filmové spekulace

Quentin Tarantino bol a zostal vášnivým fanúšikom filmu. Často hovoril o tom, že svoje postrehy vydá knižne. A je to tu. Kľúčové filmy zo 70. rokov reflektuje nielen s veľkým vhľadom, ale súčasne sviežo a zábavne. Ako uvádza anotácia knihy: “Je to zároveň filmová kritika, filmová teorie, reportážní počin i úžasná osobní historie, a to vše je napsáno jedinečným „tarantinovským“ stylem.”

STREAM:

dunaj védomí (DAFilms)

Vo štvrtok 24. augusta bude na lodi Pink Whale koncert legendárnej skupiny Dunaj. Minulý rok sa Dunaj vrátil vo veľkom štýle s albumom Za vodou a  za pozornosť stojí aj film Dunaj vědomí.

výber filmov Alejandra Jodorowského (edisonline)

Filmy kultového režiséra Alejandra Jodorowského Svätá hora, Krtko, Fando a Lis si teraz môžete pozrieť aj online. Viac aj s pozvánkou od režiséra Roba Kirchhoffa si môžete prečítať na plan.art:

https://www.plan.art/plan/film-plan/alejandro-jodo...

hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (DAFilms)

22.júna uplynulo už 29 rokov od smrti Mareka Brezovského. Film Patrika Lančariča Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom je súčaťou trilógie dokumentárneho projektu Hrana a je svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby a zároveň podáva obraz o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20.storočia. “Marekova hudba je pre mňa jedna z najautentickejších umeleckých výpovedí o prvej polovici 90. rokov na porevolučnom Slovensku, teda obdobia v ktorom naša generácia dozrievala. Jeho hudba je neoddeliteľnou súčasťou môjho vnútorného sveta. Mám ju vytetovanú na duši,” povedal v jednom z rozhovorov Patrik Lančarič.

Viac o filme a Marekovi Brezovskom v texte: https://www.tyzden.sk/casopis/15340/niekde-zvon-hr...

sTIV (Netflix)

Návrat ku koreňom amerického punku. Dokument venovaný legendárnemu Stivovi Batorsovi, lídrovi kultovej skupiny DEAD BOYS. (film a teda aj trailer vhodný 16+)

masterpiece (dramox)

Sólová pohybovo-vizuálna inscenácia Slávy Daubnerovej inšpirovaná vnútorným nepokojom, ktorý vedie človeka k objavovaniu. Izolácia, tvorivý proces, pochybnosti, neustále hodnotenie práce, spracovanie (ne)úspechu - kolobeh, v ktorom sa umelci pohybujú pri tvorbe nového diela. Byť umelcom či nebyť?

richard III. (dramox)

Shakespeare v kabaretnej verzii Klicperovho divadla. Richard III. ako politický kabaret o bezmocnosti mocných, cynický a tragický. Videné z vtáčieho nadhľadu aj žabieho podhľadu. Nechýba ani časť anglickej futbalovej reprezentácie a na všetko dohliada Freddie Mercury!

ALBUMY: 

sQÜRL: Silver Haze

Silver Haze je po množstve EP a filmovej hudby debutovým štúdiovým albumom dua SQÜRL , ktoré tvoria režisér Jim Jarmusch a filmový producent Carter Logan. SQÜRL sme počuli na soundtracku k Jarmuschovým  filmom Prežijú len milenci či Paterson. Ešte pod názvom Bad Rabbit nahrali aj soundtrack k inému Jarmuschovmu filmu Hranice ovládania.  Minimalistické, intenzívne, pracujúce so širokou škálou zvukov a atmosférou, ktorá vás okamžite vtiahne. Psychedelické, ponuré i nostalgické.

joe Bonamassa: Tales of Time

 Gitarový virtuóz Joe Bonamassa vydal v r. 2021 svoj 15. štúdiový album Time Clocks. Tales of Time  je koncertnou verziou tohto albumu, záznamom z vystúpenia v ikonickom amfiteátri Red Rocks. Bluesrocková legenda na ňom  “povyšuje vystúpenie na stratosférickú úroveň a celkový zážitok na takmer nebeskú úroveň.” (jbonamassa.com) Práve koncerty dávajú priestor na improvizáciu a rozvíjanie hudobných motívov a Bonamassa ponúka poslucháčom dokonalý zážitok pri počúvaní jeho hráčskeho majstrovstva.

pJ Harvey: Inside the Old Year Dying

Po siedmych rokoch prichádza PJ Harvey s novým albumom Inside the Old Year Dying. Zhudobnila na ňom svoju knihu poézie Orlam. A tak ako verše aj texty a hudba na albume majú silnú atmosféru. PJ Harvey čerpá z folklóru a legiend rodného Dorsetu, dokonca využíva aj miesty archaický dialekt. Sledujeme na ňom príbeh dievčaťa, ktoré vidí duchov a  zjavenie  Wyman-Elvis, ktoré je napoly Ježiš (kráľ kráľov) a napoly Elvis. Hypnotické pochmúrne rytmy, folk-rockové aranžmány aj garážový rock. Je to drsné, znepokojujúce, ale poetické počúvanie pre tých, ktorí sa radi stratia v hudbe. 

iggy Pop: Every Loser

 Krstný otec punku vydal svoj 19.  štúdiový album …a s ním sa vrátil Iggy Pop vo svojej rockovej podobe. Akokoľvek bol skvelý v šansónovo-jazzovej podobe na Preliminaires, po niekoľkých ďalších albumoch a elektoronickom experimentovaní je Every Loser návratom k vlastným koreňom, k ére The Stooges, ku ktorej odkazuje rew štýlom viacero skladieb. Ale je tu i akustická  Morning Show, až intímna rocková balada, podobne ako ďalšia baladická Strung Out Johnny. Nechýba spomienka na Andyho Warhola v The News for Andy, počúvame ako sa (sebaironicky) zabáva v skladbe Neo Punk. Na albume sa stretli napr. bubeník Red Hot Chili Peppers Chad Smith, basgitarista Guns N' Roses Duff McKagan, gitarista Stone Gossard z Pearl Jam, zosnulý bubeník z Foo Fighters Taylor Hawkins či gitarista Dave Navarro z Jane's Addiction. Žiadna predchádzajúca skepsa, Iggy Pop je späť!

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite