Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Umenie výberu

.plan.art .mariana Jaremková .kultúra

V spolupráci s plan.art vám prinášame prehľad udalostí, ktoré môžete zažiť počas tohto víkendu.

plan.art: Umenie výberu plan art

platforma plan.art je orientovaná na neprvoplánové umenie, umenie s presahom a ponúka kurátorský výber naprieč všetkými umeniami. Je to vlastne o zdieľaní vkusu. Stretávajú sa v ňom známe i v našom prostredí stále neznáme mená, aj keď vo svete výrazne rezonujúce. Čo je aj jednou z ambícií plan.artu, upriamiť na ne pozornosť. To všetko vo forme článkov, rozhovorov alebo podcastov. Viac si o platforme plan.art môžete prečítať tu.

Jednou z pravidelných rubrík je aj víkendový TO DO list, kde nájdete tipy na čo si (nielen) cez víkend zájsť do galérie, kina, divadla, knižné aj hudobné tipy, alebo čo si pustiť doma keď máte pyžamový deň. Opäť je to taký kurátorský výber.

V záplave kultúrnych podujatí a umeleckej produkcie je občas ťažké sa zorientovať, alebo rozhodnúť. Plan.art tak slúži ako dobrý radca, určite nie arbiter určujúci čo je najlepšie. Víkendový TO DO list dáva priestor nielen novinkám, tie sú náplňou plan.artu, ale pripomíname aj tituly, ku ktorým sa vždy oplatí vrátiť, či už sú to filmy utopené v obsahu rôznych platforiem, knihy z dnes už naozaj neprebernej ponuky, hudobné albumy, ktoré možno unikli pozornosti, alebo sa scvrkli na jeden singel v záplave ďalších, takže okrem tipov na konkrétne víkendové dni sú tu aj tipy, ku ktorým sa môžete vrátiť aj počas týždňa. Všetky sa uchovávajú v sekcii info.mix.plan, čiže ak vás neoslovila kniha, album či film z aktuálnej ponuky, možno si to svoje nájdete v minulých ponukách. To všetko je súčasťou umenia výberu.

Kam do galérie: 

galerie Rudolfinum: NAVE

Galéria Rudolfinum sa stala miestom jedinečného meditatívneho zážitku. Hudobník, producent a výtvarník BRIAN ENO pripravil pre jej priestory zvukovú inštaláciu NAVE. Hudba tu komunikuje s objektom Jiřího Příhodu a vytvára zážitkovú kombináciu vizuálneho a zvukového. 

Prečítajte si viac na plan.art.

Kde: Alšovo nábř. 12, Praha

Kedy: ut - ne - 10.00 - 18.00 (vo štvrtok do 20.00)

sNG: Performancia: Akčná participatívna inštalácia Rolanda Farkasa My

Akčná inštalácia Rolanda Farkasa My, ktorá je autorskou interpretáciou témy rovnomenného románu Jevgenija Zamjatina z roku 1921. Dej knihy, ktorá vyšla ešte pred románmi Georgea Orwella a Aldousa Huxleyho, sa odohráva v podobnej dystopickej budúcnosti z ich známych románov. Totalitný systém v nej funguje na základe matematickej logiky, takže členovia spoločnosti sú bezmenní a rozlišujú sa len číslami. V takomto svete sú znaky individuality, fantázie a ľudských citov považované za chorobné prejavy. Farkas aktualizuje román paralelou so súčasnou spoločnosťou. Priestory so sklenenými stenami, ktoré si predstavoval Zamjatin, prirovnáva k platformám sociálnych médií, tvoriacich dnes už neoddeliteľnú súčasť života najmä pre mladých ľudí. Revolučný potenciál mladej generácie sa objavuje už v Zamjatinovom románe – „my“ sme vlastne „oni“, spoločenstvo rebelov.

kde: Slovenská národná galéria, Nádvorie Vodné kasárne

kedy: 19. august  od 15:00 do 18:00 hod.

galerie de l’Instant: La Villa: The Rolling Stones - 1971, Dominique Tarlé

Ak sa práve potulujete na Azúrovom pobreží môžete si zájsť (aspoň skrz fotografie) na miesto kde sa tvorili dejiny rock'n'rollu. Pred 50 rokmi v podstate ušla kapela The Rolling Stones z Anglicka a uchýlila sa na juh Francúzska do dnes už slávnej vily Nellcote. A mladý fotograf Dominique Tarlé, ktorý sledoval skupinu niekoľko rokov v Londýne a na turné, prišiel za nimi, aby ich zvečnil v tomto novom prostredí. Hedonisticky trávené dni priniesli napokon jeden z najlepších albumov skupiny Exile on Main St.

kde: 30 Bd Thiers, Saint-Jean-de-Luz

kedy: pondelok - 14:00 -19:00, utorok - sobota od 11:00 - 19:00, nedeľa - 14:30 - 18:30.

Kam za divadlom:

divadlo Jedným dychom - Reproducent

Súčasná autorská tanečná performancia z fitness centra. Jedna tréningová jednotka reflexie identity muža a mužskej neplodnosti z pohľadu seba i spoločnosti. Aké je to, byť mužom? Ako určujúca je rola otca v živote muža? Akými zmenami prechádzajú muži a ako sa mení naša cesta k rodičovstvu na biologickej úrovni?

Sú muži naozaj tým, čím sú, alebo tým, čím sa chcú vidieť? Dokážu sa prijať? Kedy sú silní a kedy rezignovane prežívajú? Prečo im zostala archetypálna nálepka, že sú silnejší, keď ich je vlastne menej?

Rozhovor s režisérkou a spoluatorkou libreta Veronikou Malgot aj o tejto performancii si môžete vypočuť tu.

kedy: nedeľa 20. augusta  o 20.30

kde: Tréningová akadémia, Miletičova 17/B, Bratislava

Kam na koncert / festival:

za jazzom

si môžete cez víkend zájsť do starobylej baníckej a horskej obce Špania Dolina na koncerty 19. ročníka „International Jazz Festival Špania Dolina 2023“. Vystúpia sus4 music group, JAZZ FOR THREE a  PURPLE IS THE COLOR

kde: Špania dolina, Penzión Klopačka

kedy: sobota 19. august od 16.30

….a my sa už tešíme

až v septembri vyjde nový album Terrible 2’s Dotýkať sa oblakov, aj preto, že sme ho už mali možnosť počúvať. Zatiaľ si kompletnú zostavu aj s Evou Turnovou môžete vypočuť v sobotu 19. augusta na Vata fest. Je to multižánrový kultúrny festival, ktorý spája hudbu, výtvarné umenie, divadlo, fotografiu a najmä ľudí. Terrible 2’s zahrajú o 22. 30, ale festivalový program sa rozbieha už od 10.00.

kde: Zámocký Park, Sereď

kedy: sobota 19. august od 10.00

Čo pozerať v kine:

zázračný aparát (r. Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck)

Zábavná sociálno-antropologická koláž ocenená na festivale Sundance, mapuje vývoj médií za posledných 150 rokoch. Fascinujúca koláž videí zachytáva ľudstvo posadnuté obrazom, šikovne prepletá preslávené virálne úryvky z našej kolektívnej vizuálnej pamäte, ktoré prenášajú diváka v čase, priestore a skúsenostiach.. Nájdete v programoch multiplexov, alebo napr. v nedeľu 20. augusta v bratislavskom Artkine Za zrkadlom o 17:00.

Čo pozerať doma:

1971: Rok keď hudba všetko zmenila (apple TV)

Nadviažeme na výstavu v Saint-Jean-de-Luz zachytávajúcu The Rolling Stones v exile vo Francúzsku, kde napokon vznikol ikonický album Exile on Main St. Seriál 1971: Rok keď hudba všetko zmenila mapuje tento, pre hudbu, prelomový rok a 6. časť nazvaná Exil je venovaná práve pobytu skupiny na Azúrovom pobreží a okolnostiam vzniku albumu.

jim Jarmusch (DAFilms)

Kolekcia filmov poteší všetkých fanúšikov Jima Jarmuscha. Pozrieť si môžete novšie tituly ako napr. Paterson, ako aj klasiku Káva a cigarety. Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: postavy v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Napríklad o Paríži dvadsiatych rokov, používaní nikotínu ako prostriedku na ničenie hmyzu či kofeínových nanukoch. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphoppermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu.

Čo počúvať:

jiří Černý 

…už keď sme dúfali, že tento týždeň sa nebudeme musieť s nikým lúčiť tak prišla správa o odchode rešpektovaného hudobného publicistu Jiřího Černého. Jeho hudobné reflexie ovplyvňovali generáciu v 60. rokoch, aby sa ako rovnaká autorita vrátil v 90. rokoch. Vypočujte si jeho rozprávanie z archívu Českého rozhlasu - Vltava a 22. 8.o  21:00 si na ČT ART môžete pozrieť aj rozhlasovú reláciu Když se řekne Jiří Černý.

…a než si v pondelok pripomenieme 55. výročie udalostí augusta ’68 vypočujte si náš podcast, v ktorom predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš hovorí o tom, aké obdobie po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy nastalo, ale najmä o tom, aké modely správania v našej spoločnosti zanechalo a čo všetko zostáva stále nevyriešené.

..a ešte raz nadviažeme na výstavu

Brian Eno vydal minulý rok veľmi osobný, intenzívny album ForeverAndEverNoMore, ktorý je je emocionálnym rozjímaním o environmentálnej katastrofe. Eno je známy nielen ako večný hudobný experimentátor, ale aj ako aktivista a na tomto albume sa to opäť prepája. V sprievodnom texte k albumu píše: „Trvalo mi dlho, kým som prijal myšlienku, že my umelci sme v skutočnosti obchodníci s citmi. Umenie je miesto, kde sa začíname zoznamovať s týmito pocitmi, kde si ich všímame a učíme sa z nich.“

Čo čítať: 

gary Snyder: Stretnutie s horami

A od enviromentalistu Briana Ena k enviromentalistovi Garymu Snyderovi. V preklade Mariána Andričíka vyšli verše jedného z najvýraznejších hlasov - a posledného žijúceho autora - beat generation, ktorý inšpiroval Jacka Kerouaca k vytvoreniu postavy Japhyho Rydera v románe Dharmoví tuláci. Z webu vydavateľa (Modrý Peter) citujeme: Pre Snydera je báseň pracovným priestorom. Myšlienka práce je v Snyderovej ekologickej poézii ústredná, pretože mu umožňuje priamo venovať pozornosť aktu „písania krajiny“. Kritici majú sklon vidieť jeho poetiku ako tvrdenie o vzájomnej prepojiteľnosti všetkých vecí, čo je zároveň buddhistické aj ekologické. Snyderovskú báseň spoznáte okamžite: je to typická kombinácia jednoduchého jazyka Williamsa, voľne plynúcich, intenzívne vizuálnych obrazov Pounda a dokumentárnych informácií krajiny západného pobrežia, ktorú do poézie ako prvý vniesol Robinson Jeffers, presného a nealegorizovaného pozorovania každodenného života čínskych básnikov a orálnosti beatnických kolegov.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite