Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vo filme: Psie prasačiny aj dokument o médiách. A je Batman fašista?

.martin Papšo .rado Macko .juraj Malíček .kultúra

Ako to vyzerá, keď začnú psy stvárať prasačiny? Ako to vyzerá, ak niekto Ovečkinovi navracia do prilby? Ako to vyzerá s médiami za posledných 150 rokov? Odpovede hľadajte v aktuálnej epizóde relácie o nových filmov v kinách. Dozviete sa v nej napríklad aj rozdiel medzi rasizmom a druhizmom a mnoho iných dôležitých vecí. Tradične silná zostava: Juraj Malíček a Martin Papšo.

VOLUME 3 (premiéry 17. augusta)

#annaismissing (réžia: Pavel Soukup)

Voľné pokračovanie úspešného seriálu #martyisdead (vyhral nejaký festival). Napínavá dráma skúmajúca dopad sociálnych sietí na jednotlivca.

Psia jazda (Strays, réžia: Josh Greenbaum)

Vulgárne psiská si dajú svoju verziu Vo štvorici po opici. Niečo podobné ako Buchty a klobásy. Nekomprimisné R-ko v prístupnosti.

Blue Beetle (réžia: Angel Manuel Soto)

Menšinová komiksovka od Warneru. Niečo ako Venom — mimozemská entita si nájde svojho hostiteľa na Zemi a ten získa neuveriteľné schopnosti. Baviť chcú vetami typu – Batman je fašista.

Letné svetlo a potom príde noc (Sumarljós og svo kemur nóttin, réžia: Elfar Aðalsteins)

Dráma o riedko osídlenej dedine na Islande, kde všetci žijú ďaleko od seba. Práve toto geografické zasadenie na náležité pre svojrázny a hrejivý súbor postáv, vypovedajúci o tom, ako sú si ľudia podobní a zároveň odlišní. Príbeh o vzťahoch, strastiach a radostiach preplatených v príbehoch dedinčanov. To je taký banálny popis distribútora, až mi to takmer zobralo chuť si to pozrieť.

Zázračný aparát (réžia: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck)

Dokument (produkcia Ruben Ostlund) o vývoji médií za posledných 150 rokov. Fascinujúca koláž videí zachytáva ľudstvo posadnuté obrazom a preplieta slávne virálne úryvky z našej kolektívnej pamäti, ktoré prenášajú diváka v čase, priestore a skúsenostiach.

To môže po čase nudiť. Otázka, či tomu dajú nejaký jednotiaci prvok či zmysel, teda okrem povzdychu nad zjavnou skutočnosťou – aha, kam sa to médiá posunuli...

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.martin Papšo .rado Macko .juraj Malíček .kultúra
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite