Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tears for Fears: Vyspievať sa zo svojich tráum

.samuel Ivančák .kultúra .hudba

Roland Orzabal a Curt Smith pred štyridsiatimi rokmi vydali svoj prvý spoločný album The Hurting. Začali ním písať sériu troch zásadných nahrávok, ktoré sa stali míľnikmi populárnej hudby.

Tears for Fears: Vyspievať sa zo svojich tráum STEVE RAPPORT/GETTY IMAGES Na úvodnej dvojstrane: 22. september 1982 Manchester, Spojené kráľovstvo: Portrét dvojice Tears for Fears.

osemdesiate roky sú jedinečným pop kultúrnym fenoménom. Zrodili v sebe jeden celý svet, ktorý dodnes púta pozornosť svojou farebnosťou. Na mnohé sa dnes – po štyridsiatich rokoch od začiatku tejto dekády – nadväzuje a aj úspešne hľadá inšpirácia hneď v niekoľkých smeroch. „Osemdesiatky“ však vo väčšej či menšej miere kraľujú bežným rádiovým playlistom do dnešných dní. Tak ako v každej dobe, aj v osemdesiatych rokoch vzniklo nepreberné množstvo braku, ktorého púšťanie by sa mohlo považovať za trestný čin. Avšak každý rok populárnej hudby ôsmej dekády dvadsiateho storočia znamenal minimálne desiatku zásadných albumov. Jednou z nich je aj album The Hurting, ktorý dvojica Tears for Fears vydala v marci 1983.

kamaráti z rozpadnutých rodín

Rolanda Orzabala a Curta Smitha spojil na konci sedemdesiatych rokov ich spoločný osud. Skromné pomery, zanedbaná výchova a rozpadnuté rodiny, v ktorých sa ocitli, ich poznačili na celý život. Hojivou náplasťou na ich rany sa stala hudba. Jej počúvanie, sledovanie a napokon aj prvé pokusy ju hrať a vytvárať. Ich prvým pôsobiskom sa stala skupina Graduate, s ktorou dokonca podnikli turné po západnom Nemecku. Silná muzikantská osobnosť dvojice ich však tlačila smerom k vlastnej tvorbe aj výpovedi. V roku 1981 vznikol ich spoločný projekt Tears for Fears.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite