Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresby Jána Mudrocha v Senici

.peter Zajac .kultúra .kultúra

V dňoch 13. apríla až 4. júna 2023 prebiehala v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici v kurátorstve Ľudovíta Hološku a Boženy Juríčkovej výberová výstava kresbovej tvorby Jána Mudrocha.

Kresby Jána Mudrocha v Senici ZÁHORSKÁ GALÉRIA JÁNA MUDROCHA V SENICI Autoportrét, 1943. Sépia, papier, 23,8 x 16,9 cm, K 1681. Zo zbierok Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici.

1

Chcel by som môcť napísať, že Ján Mudroch bol výnimočným koloristom slovenskej maliarskej moderny. Tá veta umožňuje vypreparovať z jeho tvorby všetko nebezpečné a ohrozujúce. Chcel by som sa venovať malebnosti, ktorú mali tak radi zberatelia jeho obrazov. No nejde to, lebo toho 25. mája ideme do Senice spolu s Jurajom Mojžišom na výstavu Mudrochových kresieb, a to je iná vec. 

Kresby nasvecujú Mudrochovu tvorbu z inej perspektívy ako maľby. Ani pre kurátorov výstavy Ľudovíta Hološku a Boženu Juríčkovú nebolo zrejme jednoduché získať výpožičky z viacerých galérií, ale spolu s darom Magdy a Mariána Mudrochových jedenástich kresieb z pozostalosti Mudrochovej manželky Heleny to stálo za to. Vystavili ucelený súbor kresieb Jána Mudrocha. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite