Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Barbie ako ružová feministka aj ukrajinský animák

.martin Papšo .kultúra .film

V kinách minulý týždeň vybuchla filmová bomba od Nolana o „otcovi“ atómovej bomby. Na tomto mieste o nej ale písať nebudeme. Jednak na ňu už reagujeme inde (a je to priam reťazová reakcia) a proti by bola postava iného dnešného filmu.

Filmy .týždňa: Barbie ako ružová feministka aj ukrajinský animák WARNER BROS. PICTURES/AP/SITA Margot Robbie vo filme Grety Gerwigovej Barbie, 2023.

určite by sa pýtala, prečo nehovoríme aj o matke, ak bol spomínaný otec. Tou postavou je slávna bábika Barbie. Veľmi sa medzičasom zmenila a odmieta byť vnímaná stereotypne ako sexbomba. Prvý dnešný film je práve o nej. V druhom prípade zavítame na Ukrajinu, odkiaľ prichádza ďalšia sympatická mladá žena. Volá sa Mavka a stráži lesnú krajinu pred silami zla. 

barbie

Žiť v Barbielande znamená byť dokonalou bytosťou na dokonalom mieste a zažívať dokonalý každý jeden deň. Okrem Stereotypnej Barbie (to je jej meno) tam žije ešte veľa jej kamarátok. Tiež sa volajú Barbie. Všetky majú dôležité povolania či riadiace funkcie. Sem-tam sa vyskytne nejaký Ken, ale v podstate len ako doplnok Barbie. Takto idylicky to funguje do chvíle, kým Stereotypnú Barbie nezasiahne existenciálna kríza, keď pomyslí na smrť. Čudná Barbie jej poradí, že sa treba vybrať do skutočného sveta a vyriešiť tam problémy dievčaťa, ktorá sa s ňou hráva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite