Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrela speváčka a herečka Jane Birkinová

.tasr .kultúra

Francúzske médiá uviedli, že Birkinovú našli bez známok života v jej dome v Paríži. Noviny Le Figaro priblížili, že Birkinová mala v posledných rokoch zdravotné problémy, ktoré jej bránili vystupovať, a na verejnosti sa objavovala len zriedka.

Zomrela speváčka a herečka Jane Birkinová SITA/Martial Trezzini/Keystone via AP, File

britská herečka a speváčka Jane Birkinová, ktorá sa preslávila vo svojom adoptovanom domove Francúzsku, zomrela v nedeľu vo veku 76 rokov. Správy francúzskych médií potvrdilo ministerstvo kultúry v Paríži, informuje TASR podľa agentúr AP, DPA a AFP.

Hviezda narodená v Londýne bola známa svojím módnym štýlom a hudobným a romantickým vzťahom s francúzskym spevákom Sergeom Gainsbourgom. K ich piesňam patril vášnivý duet Je t’aime moi non plus (1969), ktorého vysielanie zakázali vo viacerých krajinách, v Británii sa však napriek cudziemu jazyku dostal na vrchol hudobného rebríčka.

Birkinová po odvážnych projektoch s Gainsbourgom, enfant terrible francúzskej hudobnej scény, pokračovala v úspešnej sólovej kariére. Vydala viacero albumov a objavila sa vo filmoch ako Zväčšenina, Smrť na Níle či Zlo pod slnkom.

Počas kariéry sa zapájala do rôznych humanitárnych projektov, spolupracovala s organizáciou Amnesty International či Detským fondom OSN (UNICEF). Vo Francúzsku ju vyzdvihovali aj za politický aktivizmus. V roku 2022 sa pridala k ďalším herečkám a speváčkam, ktoré si odstrihli pramene svojich vlasov na podporu protestujúcich v Iráne.

Francúzske ministerstvo kultúry uviedlo, že Birkinová zomrela v nedeľu. Označilo ju za „nadčasovú frankofónnu ikonu“.

„Jane Birkinová, najparížskejšia z Angličanov, nás opustila,“ napísala starostka Paríža Anne Hidalgová. „Nikdy nezabudneme na jej piesne, jej smiech ale jej jedinečný prízvuk, ktorý nás stále sprevádzal.“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzdvihol Birkinovú ako „úplnú umelkyňu“ a ikonu. „Pretože stelesňovala slobodu, pretože spievala tie najkrajšie slová v našom jazyku, Jane Birkinová bola francúzskou ikonou,“ uviedol Macron na sociálnej sieti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite