Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reality je rekonštrukciou výsluchu ženy, ktorá sa rozhodla nemlčať

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Kauza mladej vládnej prekladateľky otriasla Amerikou. Reality Winnerová zverejnila informácie Tajnej bezpečnostnej služby (NSA), ktoré sa týkali ruskej manipulácie amerických prezidentských volieb.

Reality je rekonštrukciou výsluchu ženy, ktorá sa rozhodla nemlčať wikipedia/U.S government

príbeh veteránky Reality Winnerovej, ktorá dostala najdlhší trest za neoprávnené zverejnenie vládnych dokumentov, inšpiroval vznik filmového debutu režisérky a scenáristky Tiny Satterovej. Na tvorbe scenára spolupracovala s Jamesom Paulom Dallasom. Ich snímka Reality je rekonštrukciu výsluchu veteránky amerického letectva z 3. júna 2017. 

Reality Winnerová sa vtedy vracala z obyčajného nákupu potravín. Na prvý pohľad to bol bežný deň, až kým ju pred domom nezastavili agenti FBI Garrick a Taylor. Na tejto trojici ústredných postáv v podaní Sydney Sweeneyovej, Josha Hamiltona a Marchánta Davisa je postavený celý dej.

Výsluch sa začína nenápadne, bežným rozhovorom počas prehliadky Winnerovej domu i auta. V dome sa konverzácia zameria na jej prácu a na to, či z NSA vyniesla utajované dokumenty. Reality to odmieta, ako aj to, že by o pracovných záležitostiach hovorila s niekým zvonku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite