Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Školy, ktoré menia svet pre najmenších priniesli do škôlok občianske vzdelávanie

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

S koncom školského roka skončil aj pilotný projekt Školy, ktoré menia svet pre najmenších. Jeho cieľom bolo priniesť občianske vzdelávanie predškolákom a žiakom na prvom stupni základných škôl. Inštitút pre aktívne občianstvo sa na nich zameral po pozitívnych skúsenostiach so žiakmi druhého stupňa základných škôl a stredných škôl.

Školy, ktoré menia svet pre najmenších priniesli do škôlok občianske vzdelávanie Inštitút pre aktívne občianstvo

rozvoj občianskych a sociálnych zručností je podľa Inštitútu pre aktívne občianstvo základom pre vzdelávanie detí, ktoré odráža aktuálne potreby žiakov a odzrkadľuje aj realitu, v ktorej žijú. Zároveň by tento proces mal byť poňatý zážitkovo, atraktívne a neformálne.

Úspešný prvý ročník potvrdil výskumy preukazujúce, že sociálne, životné a občianske zručnosti sa formujú aj u mladších detí ako tých na druhom stupni základnej školy. Deti od dvoch do siedmich rokov prejavujú empatické a prosociálne správanie a sú schopné porozumieť symbolickému zobrazeniu. 

Žiaci od siedmich do jedenástich rokov začínajú ovládať vlastné emócie a taktiež sa u nich rozvíja logické chápanie. Tieto schopnosti tvoria základ pre rozvoj sociálnych a občianskych zručností. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite