Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Motown: Čierna galaxia

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Pred 65 rokmi, 7. júna 1958, založil producent Berry Gordy nahrávaciu spoločnosť, ktorá bola doslova fabrika na hity. Spoločnosť Motown Records (známa aj ako Tamla Motown) dala svetu piesne, ktoré sviežo prežili všetky tie roky a interpretov ako Stevie Wonder, Marvin Gaye, Michael Jackson či Diana Ross. Nebolo to však len o hudbe. Sláva Motown Records má aj sociálne a spoločenské súvislosti.

Motown: Čierna galaxia REDFERNS/GETTY IMAGES: GILLES PETARD Berry Gordy s glóbusom v Detroite, 1966.

nič nenasvedčovalo tomu, že Berry Gordy (narodený 1929, ešte žije) bude nejako mimoriadne úspešný človek. Bol siedme z ôsmich detí rodičov zo strednej triedy v Detroite, skúšal to s boxom, odviedli ho do kórejskej vojny. Keď sa vrátil, založil neúspešný obchod s jazzovými gramoplatňami, pracoval v automobilke, ale riadenie osudu ho priviedlo k tomu, že začal byť (najprv lokálne) úspešný ako skladateľ. Pravda, Gordy tomu osudu výrazne pomáhal, neúnavne skladal piesne. Boli dobré. A ako sa jeho chýr šíril, dostal nápad: Prečo by si mal odkrajovať z koláča úspechu len kúsok, keď ho mohol mať celý? A založil vydavateľstvo.

začiatok histórie

Detroit bol známy ako industriálne mesto a známy bol automobilovým priemyslom. Veď preto sa aj Gordyho vydavateľstvo volalo podľa neho: Motorové mesto. Svoju víziu začal naplno realizovať v roku 1959: Kúpil dom na West Grand Boulevard, ktorý bol predtým fotografické štúdio, zriadil tam kancelárie a dole nahrávacie štúdio. Všetko sa rodilo tam, kapela bola stála (zoskupenie Funk Brothers, ktoré si po nociach privyrábalo aj hraním po podnikoch), menili sa interpreti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite