Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pattie Boyd – žena, ktorú milovali George Harrison aj Eric Clapton

.marek Galinski .kultúra

Počuli ste už meno Pattie Boyd? Vo svete hudby ju nenájdete ani na obálkach albumov, ani v zozname interpretov. A napriek tomu hudobný svet ovplyvnila neuveriteľným spôsobom. Prečo je Pattie taká dôležitá? Dnes už Patricia Ann Weston (rodená Boyd) je bývalá britská modelka a fotografka. Bola niekoľkokrát vydatá, dvakrát s mužmi, ktorých mená určite poznáte. Pattie bola prvou manželkou Georgea Harrisona, neskôr sa vydala za Erica Claptona.

Pattie Boyd – žena, ktorú milovali George Harrison aj Eric Clapton wikipedia/Eddie Janssens

george Harrison

Pattie Boyd a George Harrison sa vzali v roku 1966, hoci sa poznali už veľa rokov predtým. Ich manželstvo netrvalo dlho – rozviedli sa v roku 1977. Napriek tomu počas týchto 11 rokov musela byť pre Georga obrovskou inšpiráciou.

Prvá pieseň, ktorú George venoval Pattie, bola I need you zo slávneho albumu Beatles Help!. 

I need you je celkovo iba druhá pieseň, ktorú George Harrison napísal pre The Beatles a bola nahraná v roku 1965, teda ešte pred svadbou. Zďaleka to však nie je posledná skladba venovaná Pattie, ktorú The Beatles nahrali. 

V roku 1969, na jednom z najikonickejších albumov The Beatles a v hudobnom priemysle celkovo, vychádza pieseň Something. Aj tá je opäť venovaná Pattie. Viete, o ktorom albume hovoríme? Napovie vám niečo prechod pre chodcov niekde v Londýne? Áno, správne. Je to Abbey Road.

Hoci túto pieseň pôvodne napísal George Harrison a naspievali ju The Beatles, v nasledujúcich rokoch bola prebratá mnohokrát. Najznámejšie coververzie vytvorili legendy ako Elvis Presley, Ray Charles, Frank Sinatra, Ike & Tina Turner, Joe Cocker a v neposlednom rade tiež Eric Clapton. Ten je v našom príbehu dôležitý.

eric Clapton

Ako sme si už povedali, manželstvo Pattie a Georgea sa skončilo v roku 1977. Tu sa nám však roky začnú trochu prekrývať – Pattie Boyd a Eric Clapton sa stali priateľmi už koncom 60. rokov minulého storočia.

V tých časoch Eric Clapton ešte nebol sólovou hviezdou, ale bol súčasťou legendárnej skupiny Derek and the Dominos. Kapela vydala jeden jediný štúdiový album Layla and Other Assorted Love Songs, celosvetovo sa však preslávila iba pieseň Layla. 

Ženské meno Layla vychádza z hebrejského sveta a voľne si ho môžeme preložiť ako „dcéra noci“. Album vyšiel v roku 1970. No a kto iný je tá „Layla“, ktorá dostáva Erica na kolená, než vtedy ešte stále manželka Georgea Harrisona – Pattie. Clapton neskôr uviedol, že úplne celý album mal vyznávať jeho lásku k nej.

Dva roku po rozvode s Georgeom Harrisonom sa Pattie vydala druhýkrát – v roku 1979 oficiálne spečatili svoj vzťah s Ericom Claptonom, ale tajne (a možno aj tak trochu verejne) spolu museli chodiť už v roku 1976 (alebo aj skôr). Dvojica totiž bola pozvaná, aby sa zúčastnila oslavy, ktorú organizovali Paul a Linda McCartneyovcov 7. septembra 1976. Zatiaľ čo Eric čakal, kým sa Pattie pripraví, napísal pieseň, ktorá je považovaná za jednu z najlepších ľúbostných balád, aké kedy boli napísané. Keď vyšla ako singel, len v USA sa predalo viac ako 1 milión kópií. Hovoríme o Ericovej piesni Wonderful Tonight.

Čas ukázal, že ani manželstvo Pattie a Erica nie je naveky. Dvojica sa rozviedla v roku 1989, 10 rokov po svadbe. Vzťah Pattie s Georgeom a Ericom teda nebol večný, ale piesne venované Pattie sú legendy, ktoré pretrvali mnoho rokov a stále ovplyvňujú nové generácie. 

V jednom z neskorších rozhovorov Pattie údaje sama povedala: „Roky ma to trhalo. Inšpirovať Erica a pred ním Georgea k napísaniu takejto hudby bolo také lichotivé. Wonderful Tonight bola najpálčivejšou pripomienkou všetkého, čo bolo v našom vzťahu dobré, a keď sa veci pokazili, bolo to mučenie.“

Pattie, je nám ľúto, že tieto vzťahy nevydržali tak večne, ako to mohlo na začiatku vyzerať. Ale pomimo to, všetci fanúšikovia Beatles a Erica Claptona ti majú byť za čo vďační. Legendy, zrodené vďaka vám, prežijú niekoľko generácií.

Pre Georgea alebo Erica ste boli „femme fatale“ iba na chvíľku, ale pre svet rockových balád ostanete „femme fatale“ navždy.

Mimochodom, ako musela Pattie vyzerať v ten večer v septembri 1976, keď o nej Eric napísal „Wonderful Tonight“, si asi môžeme iba domýšľať. Dnes je Pattie tretíkrát vydatá, jej manžel je realitný developer. Ďalšej legendárnej balady sa teda asi nedočkáme, ale Pattie budeme držať palce, aby jej to tento krát vyšlo.

Autor je odborný asistent na FIIT STU a milovník hudby všetkých žánrov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite