Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dotyky a spojenia: Sýty sumár divadelného roka

.redakcia .kultúra

33 inscenácií z 28 divadiel zo 14 slovenských a českých miest, 22 diskusií o divadle, koncerty. To všetko, a ešte mnoho ďalšieho, sľubuje 18. ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia, ktorý sa uskutoční v Martine 19. – 24. júna. Pred prázdninami, ktoré majú takmer všetky divadlá, je to tradične sýty sumár divadelného roka.

Dotyky a spojenia: Sýty sumár divadelného roka

„toto sú už druhé Dotyky a spojenia, ktoré organizujeme počas strašnej vojny na Ukrajine. Prvé po vražde Matúša a Juraja v bratislavskej Teplárni,“ píše v katalógu programová riaditeľka festivalu Monika Michnová. „Pokiaľ ide o pandémiu, zdá sa, že sme sa postupne vrátili „do normálu“. Pokiaľ ide o krajinu, o normále nemôže byť ani reč. Podľa jedného prieskumu GLOBSEC-u, v roku 2022 viac ako polovica občanov Slovenska verila konšpiračným teóriám. Každý druhý človek, teoreticky každý druhý divák v divadelnej sále.

Ak môže kultúra a umenie nejako prispieť k zmene, je to práve otváraním očí a uší, poukazovaním na problémy v spoločnosti, kladením ťažkých a nepríjemných otázok. Kultúrne festivaly sú tými miestami, ktoré spájajú a prepájajú ľudí, umožňujú im viesť diskusiu a konfrontovať sa navzájom, inšpirujú a nie konšpirujú – a v tom zohrávajú v spoločnosti podstatnú úlohu.“ 

Okrem inscenácií, diskusií a koncertov návštevníci nájdu počas festivalového týždňa aj iné podujatia: tvorivé dielne pre malé deti, workshopy dramatickej výchovy priamo v triedach na školách. Diskusie s tvorcami o tom, ako vznikala ich inscenácia, pričom otázky kladú aj diváci a diváčky v publiku. „Ponúkame priestor odborníkom, aby v rámci verejnej diskusie vyjadrili svoj názor na festivalové inscenácie. Prvý́ kontakt detí s divadlom, vzdelávanie, odborné tematické diskusie, viac priestoru pre študentov a študentky divadelných škôl, prísne výberový́ program, divadlo pre mladé publikum, inscenácie zriaďovaných a nezriaďovaných divadiel, konštruktívne debaty a stretnutia divadelníkov a divákov, aj o tom je náš festival,“ píše programová riaditeľka Monika Michnová, ktorej sme položili niekoľko otázok.

čo sú pre vás osobne vrcholy festivalu a prečo?

Ťažiskom festivalu je každý rok Hlavný program. Počas roka doň starostlivo vyberáme inscenácie, ktoré považujeme v sezóne za kľúčové. Hľadáme inšpiratívne a odvážne divadelné inscenácie, ktoré sú v niečom iné ako bežný priemer. Taký je aj tohtoročný Hlavný program, ktorý tvorí desať inscenácií zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel od Bratislavy až po Košice.

aké sú špecifiká tohto ročníka?

Ak je nejaké špecifikum tohto ročníka, je smutné. V piatok 23. júna mal na festivale odohrať svoj koncert Dano Heriban s kapelou. Mal zahrať pesničky z novej dosky O2H. Dnes už vieme, že bola jeho poslednou. Preto v piatok večer uvedieme na festivale Koncert pre Dana. Uskutoční sa v čase, keď na javisku na Divadelnom námestí mal stáť Dano Heriban so svojou kapelou. Kapela SKD Pozitív zahrá predovšetkým piesne z inscenácií, v ktorých Dano účinkoval, vrátane piesní, ktorých je autorom. 

ako ste zostavovali hudobnú dramaturgiu?

Všetky koncerty na festivale majú niečo spoločné s divadlom. Svoj koncert odohrá kapela Bijouterrier, ktorej líderkou je herečka, členka súboru martinského Slovenského komorného divadla Alena Pajtinková alias Zita Rigondeaux. Na festivale bude mať koncert tiež členka súboru nitrianskeho Divadla Andreja Bagara a patrónka tohtoročného festivalu herečka Eva Pavlíková. Svoj nový album predstaví tiež dramaturgička divadla Nová scéna a hudobníčka Andrea Bučko. Na festivale zahrá koncert aj voľné kaviarenské hudobné zoskupenie členov umeleckého súboru i technických zložiek martinského divadla SKD NEGATÍV. Odohrajú slávne rockové hity v unplugged verzii. Princípom vokálnej interpretácie je slovíčko „naopak“ – mužské  songy zaspievajú dámy a ženské songy interpretujú páni. Zo známej hudobnej skupiny SKD POZITÍV sa tak na jeden večer stane voľné kaviarenské hudobné zoskupenie SKD NEGATÍV. Už tradične máme na festivale aj koncert pre deti – tento rok svoj koncert pre deti Jobusovky zahrá žijúca legenda Braňo Jobus.

čo by ste odporúčali divákovi, ktorý vás chce navštíviť, ale je zmätený z tej záľahy predstavení?

Nie je to až taký rébus, ako sa zdá. Kto chce vidieť dobré divadlo, pôjde na niečo z Hlavného programu. Ten, kto má deti, bude hľadať divadlo pre deti a rozmanité tvorivé dielne. Kto nemá možnosť kúpiť si lístok do divadla, nájde na festivale veľa programu, na ktorý je vstup zdarma, napríklad študentské predstavenia alebo večerný program na námestí pred martinským divadlom. Stačí prísť a užiť si to. Skrátka, hráme od rána do večera, pre tých najnáročnejších divákov, ale aj pre tých, ktorí sa chcú iba zabaviť. Martin sa na jeden týždeň v roku stane hlavným mestom divadla na Slovensku.

Monika Michnová Braňo Konečný.Monika Michnová

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite