Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Róbert Mankovecký: Hlúpy človek nevie hrať komédiu

.róbert Mankovecký .kultúra .osobnosť

S Dankom som sa stretol v roku 2006, hľadali sme hudobníka do projektu Štúrovci (koncert zrušený), ktorý sme pripravovali s Milom Kráľom v martinskom divadle, kde sme boli obaja zamestnaní – ja ako dramaturg a on ako umelecký šéf.

Róbert Mankovecký: Hlúpy človek nevie hrať komédiu HENRICH MIŠOVIČ/TASR

inscenáciu režíroval Dodo Gombár. Takto sme našli bubeníka Dana Heribana. Bol síce vyštudovaný akordeonista, ale Milo prišiel s tým, že hrá výborne aj na bicích. Oslovili sme ho, súhlasil so spoluprácou a prišiel hosťovať ako bubeník, a zároveň postava Ján Chalupka. Projekt bol veľmi úspešný, za hudbu sme získali Dosku a hrávali sme to veľmi veľa. Danovi sa to tiež veľmi páčilo a keď po roku, v roku 2007, dostal ponuku do stáleho angažmán v martinskom Slovenskom komornom divadle, súhlasil.

Vedeli sme, že prišiel skvelý muzikant, skvelý vyštudovaný herec, ktorý má skúsenosti s GUnaGU a podobne, ale v kamennom divadle nejako intenzívnejšie nepracoval. Daniel dostával príležitosti, začal robiť aj scénickú hudbu, hral hlavnú úlohu v Jégeho Ceste životom, stvárňoval Ladislava Nádašiho-Jégeho. Bola to inscenácia v réžii Rastislava Balleka pri príležitosti otvorenia novozrekonštruovaného Národného domu, a preto veľmi dôležitá. 

Prichádzali ďalšie a ďalšie úlohy, až dostal asi po roku a pol Zvedavú rozprávku, kde hral Jupitera.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite