Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bohemian Rhapsody v Montreux

.milan Hrabovský .kultúra

Na poslednom albume skupiny Queen sa nachádza baladická pieseň A Winter's Tale (Zimný príbeh), ktorá ospevuje nádherné miesto: Pokoj a blaženosť / Vo vzduchu je akési kúzlo / Naozaj veľkolepý výhľad / Dych berúca scéna / Aké výnimočné miesto! / Snívam? / Oh, to je blaženosť / Je to všetko také krásne / Snívam?

Bohemian Rhapsody v Montreux Milan Hrabovský

na oblohe hodvábny mesiac 

Skalní fanúšikovia skupiny Queen vedia, že text piesne opisuje švajčiarske mesto Montreux. Pieseň napísal a zložil v roku 1991 sám Mercury, pár týždňov pred svojou smrťou. Jej štúdiového prevedenia a vydania sa už nedožil. Éterické gitarové sólo nahral Brian May až rok po Mercuryho smrti. Freddie hľadel oknom svojej izby na jazero Léman a zápasil so slovami. Pár písmen ale nedokáže vyjadriť pocity krásy a pokoja.  

May neskôr v jednom rozhovore podotkol, že keď si nahrávku vypočuli, pochopili, že Mercury umieral zmierený.

Nepamätám si, kedy som túto pieseň počul prvýkrát. Ale priznávam, informácia, že ju Mercury napísal vo Švajčiarsku, ma prekvapila. Švajčiarsko boli pre mňa hory, lyžovanie, banky, vysoké platy, Davos, syry, čokoláda, kravy, ovce, Nietzsche, Jung a neutralita. Ale krajina s miestom, kde niekto našiel vnútorný mier? Moje spirituálne knihy o dosiahnutí pokoja hovorili jasnou rečou: Jeruzalem, Lurdy, Fatima, hora Athos, Mekka, Váránasí, Tibet. Samé pútnické miesta, chrámy, ášramy, kláštory, svätyne. Ale Švajčiarsko? Avšak riadením zvláštneho diania, ktorému stále neviem dať priliehavé meno, som sa pred dvoma rokmi dočasne presťahoval do Švajčiarska. A čakalo ma Montreux, aby ma vyviedlo z omylu. 

hlava jazera

Skúmam mapu Švajčiarska a turistický bedeker. Montreux leží takmer na konci jazera Léman, v širokom poloblúku, ktorý Kelti nazývali hlava jazera. Za Montreux vystupuje pohorie Jura, oproti stoja mohutné Alpy a koniec jazera uzatvára dvojtisícová hora Rochers de Naye. Názov Montreux pochádza z latinského monasterium. Áno, ako inak nazvať miesto, ktoré tisíc metrov vysoké hory chránia pred prenikaním vetrov?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite