Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skupina ABBA nechce vystúpiť na Eurovízii 2024

.tasr .kultúra

Dvaja členovia skupiny ABBA Benny Andersson a Björn Ulvaeus vylúčili, že by ich kapela mohla vystúpiť na budúcom ročníku Eurovízie, ktorý sa bude konať vo Švédsku.

Skupina ABBA nechce vystúpiť na Eurovízii 2024 SITA/AP Photo/Alberto Pezzali Agnetha Faltskog a Benny Andersson.

britský denník The Guardian pripomenul, že Švédsko sa o rok stane organizátorom najväčšieho naživo vysielaného hudobného podujatia na svete po tom, ako švédska speváčka Loreen vyhrala tohtoročnú súťaž, ktorú v mene vojnou zmietanej Ukrajiny organizovala Británia.

Víťazstvo Loreen v speváckej súťaži konanej v Liverpoole okamžite vyvolalo špekulácie, že na pódium pesničkovej súťaže Eurovízie by na budúci rok mohla vystúpiť aj ABBA.

Jej mužskí členovia Björn Ulvaeus a Benny Andersson však v rozhovore, ktorý bol vo štvrtok odvysielaný v Británii, bagatelizovali túto možnosť – napriek tomu, že v roku 2024 uplynie 50 rokov odvtedy, keď ABBA s piesňou Waterloo túto súťaž vyhrala.

V rozhovore pre reláciu BBC Newsnight Andersson vyhlásil, že ABBA v žiadnom prípade nevystúpi. „Nechcem. A ak nechcem ja, nebudú chcieť ani ostatní. Je to rovnaké pre všetkých štyroch. Ak niekto povie nie – je to nie,“ vysvetlil. Ulvaeus dodal: „Môžeme oslavovať 50 rokov skupiny ABBA aj bez toho, aby sme boli na pódiu.“

Skupina ABBA, ktorú spolu s Björnom Ulvaeusom a Benny Andersson tvorili aj Agnetha Faltskogová a Anni-Frid Lyngstadová, sa medzinárodne preslávila práve po úspechu v Eurovízii v roku 1974.

Skupina predala stovky miliónov nahrávok a dostala sa na vrchol hitparád po celom svete, vrátane americkej – v roku 1977 – s piesňou Dancing Queen. Medzi jej ďalšie svetové hity patria Super Trouper, Money, Money, Money a Knowing Me, Knowing You.

V roku 1981 skupina vydala – podľa vlastných slov – posledný album a nasledujúci rok sa rozpadla. Jej úspech však pokračoval - najmä vďaka kompilácii ABBA Gold vydanej v roku 1992 a potom aj v roku 2021, keď vydali svoj prvý nový album po takmer 40 rokoch.

V Londýne tiež spustili nový koncertný formát, v ktorom vystupujú digitálne avatary – nazvané Abbatars –, ktoré hrajú ich hity a podobajú sa na členov skupiny v ich podobe z roku 1979.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite