Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Basový obor v Bratislave – Stanley Clarke

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Jedna vec sa možno dá našej generácii závidieť: Zažili sme priame vyžarovanie viacerých géniov žánru fusion. Medzi nimi galakticky hviezdila skupina Return To Forever so Stanleym Clarkom.

Basový obor v Bratislave – Stanley Clarke MARIAN JASLOVSKÝ

pravda, lídrom skupiny bol klávesista Chick Corea, ale basgitarista a kontrabasista Stanley Clarke dosiaľ zostal ikonou. Basgitara bola predtým hlavne nástrojom, ktorý držal tep hudby. Basa tvrdí muziku, poznáte to. No a ľudia ako Stanley Clarke (a Jaco Pastorius) ukázali, že basgitara sa môže vydávať na rovnako dobrodružné výpravy ako gitara, klávesy alebo sólové dychové nástroje, a popritom tú muziku naozaj tvrdiť. Je pomerne dosť fantastických hráčov, ale tí naozaj veľkí obyvatelia hudobného Olympu zmenili koncept hry na svojom nástroji, a tým aj hudbu ako takú. Po nich sa už nehralo tak ako pred nimi. Takí boli Charlie Parker, Miles Davis, Jimi Hendrix, Eddie Van Halen. A taký bol a našťastie stále je aj Stanley Clarke.  

svetlo v sivých časoch

„Stanleyho Clarka som prvýkrát zaregistroval koncom 70. rokov, keď som ako 16-ročný chalan začal hrať v garážovej kapele a medzi naše vzory patrila kapela Return to Forever so Stanleym na base,“ hovorí Juraj Griglák. „Bol to jeden z mojich prvých basových vzorov, spolu s Jacom Pastoriusom. Napodobňoval som jeho spôsob hrania – vytrhávanie strún, volali sme to clarkovky. Ani vo sne by mi nenapadlo, že o sedem rokov neskôr budem so svojím basovým bohom stáť na jednom pódiu. Keď sme na BJD 1985 spolu jamovali na záver jeho koncertu, bol to pre mňa životný zážitok, ktorý mi doslova odštartoval moju muzikantskú kariéru.“

9. máj 2023 STARS auditorium, Bratislava: Aj mladí Clarkovi spoluhráči si koncert užili. Vľavo fenomenálny Beka Gochiashvili.Marian Jaslovský9. máj 2023 STARS auditorium, Bratislava: Aj mladí Clarkovi spoluhráči si koncert užili. Vľavo fenomenálny Beka Gochiashvili.

Tak veru. Jazz mal u súdruhov povesť hudby, ktorá vznikla na bavlníkových plantážach, kde úpäli otroci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite