Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hex: Ďuďo by to tak chcel

.marian Jaslovský .rozhovory .hudba

Nového albumu Hexu Kde je tu láska? – prvého bez Ďuďa – som sa bál a ako som sa neskôr dozvedel, nebol som sám. Nepochyboval som, že spevácky to Peter „Šarkan“ Novák zvládne, ale predsa len, Ďuďo bol autor a spolutvorca fenoménu Hex. Napokon som si počúvanie užíval a zabudol som, že je to vlastne povinná príprava na rozhovor. Je dobrý, pestrý, je hexovský, ale zároveň aj dosť nový a trochu iný.

Hex: Ďuďo by to tak chcel Boris Németh Skupina Hex: Tybyke, Yxo, Šarkan, Laco a Fefe v ich bratislavskej „skúšobni“ 27. apríla 2023.

stretol som sa s Hexákmi v ich skúšobni, ktorá si pamätá svoje. Bol s nami aj Ďuďo – na veľkej fotografii. „Stále sa na nás usmieva,“ hovorí Yxo. Ak veríte na takéto veci, určite z nich má radosť. Ak nie, tak je super, že radosť majú poslucháči, a natešená je aj kapela, ktorú čaká veľká šnúra – má viac ako 30 zastávok. 

ako vznikali pesničky na tento album?

Fefe: Prišiel covid a Šarky povedal, že do toho s nami ide. To bolo super. Ja som sedel doma a začal som robiť nejaké pesničky. Naťahal som si domov aparatúru, počítač, kúpil som si výbavu pre domáce štúdio a začal som sa s ním učiť robiť. Vždy sme robili pesničky spolu s Ďuďom, ale túto technickú stránku obsluhoval on. Vždy som mal pred ním rešpekt, lebo bol skladateľ, študovaný na VŠMU, hudobné nápady sme nosili tak na polovicu a ja som ich pomáhal aranžovať. Začal som nahrávať demáče, používať klávesy, ktoré predtým obsluhoval Ďuďo, potom prišli chalani, ofrflali mi to, ale to bolo vždy tak, že nám to ofrflali, aj keď sme robili s Ďuďom. Bolo mi jasné, že nové veci musíme urobiť organicky, aby sa kapela dala dokopy. Vyzval som ich, nech dodajú nejaké nápady. Yxo a gitarista Lacko Tvrdý mi začali niečo posielať, no a vtedy to začalo mať kapelového ducha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite