Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mystická cesta Henryho Millera

.milan Hrabovský .kultúra .kultúra

V roku 1939, keď sa nad Európou kopili jedovaté mraky nacizmu, prijal Henry Miller pozvanie svojho priateľa Lawrence Durrella a vycestoval za ním do Grécka. Zážitky z takmer ročného putovania prepísal do knihy Kolos z Maroussi (1941). Hoci tento netypický cestopis spočiatku odmietlo desať vydavateľstiev, Miller považoval Kolos z Maroussi za svoju najlepšiu knihu.

Mystická cesta Henryho Millera LARRY COLWELL/ANTHONY BARBOZA/GETTY IMAGES Americký spisovateľ Henry Miller (1891 – 1980) v polovici minulého storočia.

nemýlil sa. Miller ponúkol pozoruhodné svedectvo o hľadaní a nachádzaní pokoja a zmierenia. Svedectvo, aké mohol napísať len Miller, ktorý v 40. rokoch 20. storočia vytvoril nový typ románu.

Takmer štyridsaťročný Henry Miller, ktorý bol, vlastnými slovami, „znechutený americkým spôsobom života“, uteká z New Yorku do Paríža, kde rok po roku zverejňuje romány, ktorými do svetovej literatúry vrhol odistený granát. Obratník raka (1935), Čierna jar (1936) a Obratník kozorožca (1939) obsahovali podrobné záznamy Millerových sexuálnych zážitkov, pretekali oplzlými slovami a kritikou buržoáznej spoločnosti. Millera obvinili zo šírenia pornografie a až do roku 1964 boli jeho knihy v Spojených štátoch na indexe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite