Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konformista: Prečo česť a dobro koketujú s fašizmom?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Všetci hľadáme svoje miesto pod slnkom. Niektorí z nás sú ochotní pre kúsok pochopenia, ktorý môže byť len prezlečeným nezáujmom, obetovať všetko. Všetci ale musíme za šťastie zaplatiť.

Konformista: Prečo česť a dobro koketujú s fašizmom? YouTube

marcello Clerici (Juraj Loj) pôsobí na prvý pohľad ako dobrý a čestný muž, úradník v službách fašistického Talianska. Spoločnosť ho považuje za skvelú partiu, aj jeho svokra za neho s radosťou vydala svoju dcéru Giuliu (Anežka Petrová). Tá zase pôsobí ako naivné žieňa, ktoré sa túži iba dobre vydať a starať sa o rodinu. 

Pre bezpečie konformity je Marcello ochotný robiť morálne kompromisy. Popiera svoju osobnosť, aby zapadol medzi ostatných. Giulia zase zatvára oči pred pravdou, aby mohla ďalej žiť vo vlastnej ilúzii, hoci aj za cenu vlastnej identity. Zo všetkého najviac túži po tom byť milovaná. 

Navzdory svojej rozdielnosti sú k sebe pripútaní sviatosťou manželskou, ktorá je pre nich bezpečným prístavom v nepokojných časoch. Ich pohľady na život sú odlišné, no vydávajú sa na spoločnú cestu – nielen do Paríža, ale aj životom. Tajomstvá však na nich číhajú na každom kroku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite