Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mesto dám, hradba proti mizogýnom

.hana Chorvátová .kultúra .história

Kto boli ženy v minulosti? Ako sa utvárala ich identita a čo si o nich mysleli muži v priebehu dejín? Tak trochu do toho môžeme nazrieť vďaka jednej interesantnej knihe a jej ešte interesantnejšej autorke.

Mesto dám, hradba proti mizogýnom PHOTO12/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Na iluminácii ku Knihe o meste dám je Christine de Pizan s Poctivosťou, Rozumnosťou a Spravodlivosťou a pri budovaní mesta so Spravodlivosťou.

kniha Le Livre de la Cité des dames sa prvý raz objavila na knižnom trhu niekedy v rokoch 1404 – 1405. Od roku 2018 je k dispozícii v českom preklade Věry Soukupovej ako Kniha o městě dam (Argo). Pozoruhodné je nielen toto dielo, ale aj okolnosti, ktoré viedli k jeho vzniku.

prvá známa publicistka

Knihu o meste dám napísala Christine de Pizan (Kristina Pisánska), pretože ju inšpiroval intelektuálny spor, čo sa rozvinul v roku 1401 na dvore francúzskeho kráľa Karla VI. Týkal sa Románu o ruži, ktorý napísal v rokoch 1275 až 1280 francúzsky básnik Jehan de Meung. Našťastie sa spomínaná debata odohrávala v listoch a v nich sa aj zachovala. Historici vďaka nim mohli preniknúť do uvažovania humanistických učencov a spisovateľov ako Jeana de Montreuil, Gontiera Cola alebo teológa Jeana de Gerson, všetko mužov, ktorí pôsobili v blízkosti dvora Karola VI.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite