Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: O deťoch ktoré dospievali bez varovania

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Utrpenie spôsobené vojnami je jednou obrovskou masou smrti, krvi a rozčarovania. Premeniť túto „horu“ na mozaiku konkrétnych osudov je úctyhodná práca. Obete si zaslúžia aspoň to, že dostanú mená.

Knižnica týždňa: O deťoch ktoré dospievali bez varovania Vydavateľstvo Absynt, 2022 Magdalena Grzebatkowska: Vojenka. O dětech, které dospívaly bez varování. Vydavateľstvo Absynt, 2022.

neznámi aj Niklas Frank

Poľská reportérka, spisovateľka a vyštudovaná historička Magdalena Grzebałkowska je už roky spojená s denníkom Gazeta Wyborcza. Publikovala tri životopisy významných Poliakov (kňaza Jana Twardowského, maliara Beksińského i jazzmana Komedu). 

Teraz vo Vojenke píše o detských svedkoch a účastníkoch vojny. Ich mená nie sú všeobecne známe a doteraz nepatrili k povinným vedomostiam rozhľadeného čitateľa. 

Príbehy detských obetí môžu byť pre ich autora nástrahou, ak začne hrať na efekt a počítať s maximom súcitu a dojatia u čitateľa. Takýto druh „pornografie“ zvykne byť maskovaný ušľachtilým úmyslom, v prípade detí by bol ešte odpornejší. A hoci Grzebałkowskej respondenti mnohé veci prezradia prvýkrát v živote, svoju úlohu zapisovateľky pamäti zvládla dôstojne a bez toho, aby uletela vo vlastných ambíciách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite