Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica týždňa: Naozaj to nie sú malí Rusi

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

„Krajina na okraji“ je dnes nevyhnutne v centre pozornosti. Nech sa na Ukrajine deje a bude diať čokoľvek, poznanie dejín je a bude najlepší spôsob, ako sa zorientovať.

Knižnica týždňa: Naozaj to nie sú malí Rusi Premedia Anna Reid: Krajina na okraji. Cesta naprieč dejinami Ukrajiny. Vydavateľstvo Premedia, 2022.

dejepisný zemepis Ukrajiny

Anna Reid, ktorá pôsobila v rokoch 1993 – 1995 ako kyjevská dopisovateľka časopisu Economist a denníka Daily Telegraph, napísala dejepisný zemepis Ukrajiny. Vďaka absolvovaniu slovanských a východoeurópskych štúdií na vychytených britských univerzitách znesie jej práca o ukrajinskej histórii aj prísnejšie akademické kritériá. Bonusom sú autorkine praktické dotyky s Ukrajinou v spojení s novinárskou ochotou načúvať príbehom živých ľudí.

Kniha pozostáva z dvoch častí. Prvú napísala v polovici 90. rokov, keď Ukrajina v stave hospodárskeho kolapsu zmätene hľadala svoju národnú identitu. Druhú časť dopísala po etapách v čase, keď Rusko podniklo tri násilné pokusy dostať Ukrajinu opäť pod svoju kontrolu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite