Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel uznávaný rockový gitarista Jeff Beck

.tasr .kultúra

Vo veku 78 rokov zomrel anglický rockový gitarista Jeff Beck. Spolu s Ericom Claptonom a Jimmym Pageom bol jedným z troch najvýznamnejších gitaristov, ktorí pôsobili v legendárnej skupine The Yardbirds.

Zomrel uznávaný rockový gitarista Jeff Beck SITA/AP Photo/Matt Sayles

o Beckovom utorňajšom úmrtí informovala v stredu večer jeho rodina. 

„V mene rodiny, s hlbokým a úprimným zármutkom informujeme o odchode Jeffa Becka. Včera (10.1.) pokojne zomrel po tom, ako sa náhle nakazil bakteriálnou meningitídou,“ teda zápalom mozgovým blán, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach a hudobníkovej webovej stránke.  

Rodina zároveň požiadala médiá a fanúšikov, aby počas obdobia smútku rešpektovali jej súkromie. Osemnásobný držiteľ cien Grammy a ďalších hudobných ocenení Jeff Beck sa narodil v roku 1944 vo Wallingtone neďaleko Londýna. 

Uznávaným hudobníkom sa stal v 60. rokoch minulého storočia, keď krátko pôsobil v kapele The Yardbirds, v ktorej nahradil Erica Claptona. Neskôr založil hardrockovú skupinu Beck, Bogert & Appice a odštartoval aj vlastnú úspešnú sólovú kariéru, hoci nedosiahol také komerčné úspechy ako mnohí ďalší jeho kolegovia. 

Časopis Rolling Stone ho zaradil na piate miesto v rebríčku "100 najlepších gitaristov všetkých čias". Do  Rokenrolovej siene slávy bol uvedený až dvakrát: v roku 1992 ako člen The Yardbirds a v roku 2009 ako sólový hudobník. 

Gitarový virtuóz Jeff Beck nahrával väčšinou inštrumentálne skladby, v ktorých kombinoval prvky rôznych štýlov: od blues rocku a súčasného gitarového rocku, elektronickej hudby, jazz fusion až po heavy metal. Ako štúdiový gitarista sa podieľal na projektoch mnohých hudobníkov. Spolupracoval napríklad aj s Davidom Bowiem, Mickom Jaggerom alebo Steviem Wonderom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite