Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Čo konzumuje Putin, keď ho nikto nevidí?

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Witold Szabłowski na jednej zo svojich nedávnych diskusií na Slovensku zavtipkoval, že možno kuchár, ktorý otrávi Putinovi polievku, už v týchto dňoch pracuje v Kremli. A prezradil aj svoje želanie: „Dúfam, že raz budem mať možnosť vypýtať si od neho recept na túto polievku“.

Knižnica .týždňa: Čo konzumuje Putin, keď ho nikto nevidí? Witold Szabłowski: Čo sa varí v Kremli. Vydavateľstvo Absynt, 2022.

skvelý poľský novinár a reportér Witold Szabłowski je jedným z najvýraznejších predstaviteľov mladšej generácie poľskej školy reportáže. Jeho najlepšie spracované témy sa týkajú najmä Turecka, kde študoval a istý čas aj žil, ako aj osudu strednej a východnej Európy po páde totalitných režimov. Získal už niekoľko ocenení a jeho (nie tak celkom) kulinárske knihy Ako nakŕmiť diktátora a Čo sa varí v Kremli sú veľmi úspešné nielen u nás, ale aj v zahraničí. Veľa cestuje, zžíva sa s inými kultúrami a zhovára sa s ľuďmi, s ktorými sa iní nemajú možnosť porozprávať. Naopak, každý, kto mal šancu stretnúť sa s Witoldom Szabłowskim, zistil, že je veľmi sympatický a otvorený „prekliaty reportér“ vydavateľstva Absynt, ktorý navyše vie, ako naučiť tancovať medvede, ale aj to, čím nakŕmiť tých najväčších diktátorov histórie i súčasnosti.

vedeli, že varia pre vrahov a nemali s tým problém

Počas práce na svojej zatiaľ poslednej knihe Čo sa varí v Kremli sa musel dokonca niekoľkokrát vykrúcať pred políciou a vypočúvala ho aj ruská štátna bezpečnosť. Rovnako, ako nebolo vôbec jednoduché preniknúť do krajín, v ktorých vládne oficiálna i neoficiálna diktatúra, nebolo ľahké dostať sa ani k jedálničku tých najhorších despotov všetkých čias.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite