Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Čo má s nami ten Komenský

.jakub Betinský .kultúra .história

Asi málokto na Slovensku nevie, že existuje Univerzita Komenského v Bratislave. Universitas Comeniana Bratislavensis. Kto však bol Jan Amos Komenský, ktorého meno nesie, prečo tohto mysliteľa 17. storočia nazývane otcom moderného vzdelávania – a v čom je inšpiráciou aj pre túto dobu?

.zvedochtivé čítanie: Čo má s nami ten Komenský CULTURE CLUB /GETTY IMAGES Chlapčenské športy. Ilustrácia z anglického vydania učebnice Jana Amosa Komenského Orbis sensualium pictus z roku 1659.

komenský sa narodil v roku 1592 na juhovýchode Moravy a ako 78-ročný zomrel v roku 1670 v nizozemskom Amsterdame. Okrem toho, že o ňom hovoríme ako o mysliteľovi, filozofovi a reformátorovi pedagogiky, bol tiež posledným biskupom českej protestantskej cirkvi Jednota bratská.

O ňom a jeho diele musíme premýšľať ako o človeku, ktorý žil a tvoril v extrémne krízových časoch. Počas tridsaťročnej vojny ušiel pred habsburskou protireformáciou v 1628 do poľského exilu, tam o rok neskôr publikoval jedno zo svojich najslávnejších diel – Janua linguarum reserata, v preklade Brána jazykov otvorená.

tri zásadné krízy doby

Ak dnes na Slovensku žijeme v polarizovanej spoločnosti, ktorá sa nakláňa čím viac k extrémnym riešeniam a prehlbujú sa v nej zákopové kultúrne vojny, Komenský nám môže byť brilantným vzorom nielen snahy, ale aj realizácie kultúrneho dialógu prostredníctvom univerzálneho vzdelávania a pansofizmu, ku ktorým sa o chvíľu dostaneme.

Dalo by sa povedať, že Komenský žil počas troch kríz súčasne. Prvá je kríza náboženská, v ktorej proti sebe nestoja len katolicizmus a protestantizmus, ale aj jednotlivé protestantské cirkvi sú v zásadnom teologickom nesúhlase – a katolícka protireformácia je ďalším sprievodným javom týchto konfliktov.

Druhá je kríza politická, kríza vojen. Nejde len o tridsaťročnú vojnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite