Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Má šancu prežiť Krylov odkaz tak, ako sme ho vnímali my?

.martin Chrobák .marian Jaslovský .kultúra .hudba

Kvalita piesní Karla Kryla sa s časom nemení, ale ocenia ich aj budúce generácie? Bude ich zážitok z kryloviek bez kontextu doby rovnaký? Sotva.

Má šancu prežiť Krylov odkaz tak, ako sme ho vnímali my? MIROSLAV ZAJÍC/GETTY IMAGES Český pesničkár a básnik Karel Kryl v roku 1969, v ktorom mu vyšiel album s rovnomennou pesničkou Bratříčku, zavírej vrátka. Údajne vznikla 21. augusta 1968 ako reakcia po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR.

vychutnajú si ho výnimočne naladení a otvorení jedinci, ale tá schopnosť zjednotiť neznámych ľudí, ktorí dôverne poznajú nielen slová piesní, ale aj pocity a frustráciu so svetielkom nádeje na konci, tá je zviazaná s dobou dnes už minulou a pre nové generácie väčšinou aj nezaujímavou.

kryl prítomný neprítomnosťou

Duch Karla Kryla je nehmotnou verziou jeho osoby a osobnosti, ktorá sa – podobne ako duch Václava Havla – pripomína v dnešnej dobe hlavne svojou neprítomnosťou, teda tým, že tu niekto, ako boli oni, citeľne chýba. Niekto so schopnosťou definovať etické hodnoty a stáť si za nimi bez okázalosti, aj za cenu vlastných obetí. Niekto so schopnosťou osloviť čímsi krásnym, hoci s pozadím dymiaceho horizontu. 

Karel Kryl za svojho života, a pár rokov aj po ňom, pôsobil silne na mnohých ľudí, a preto si ho aj mnoho ľudí privlastňuje. Medzi nimi aj mnoho svojráznych vykladačov jeho odkazu. V podaní väčšiny z nich sa nám však javí ako niečo iné, než ho sami poznáme. Tým sa jeho absencia a nenahraditeľnosť len potvrdzuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite