Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komunisti zakazovali jeho piesne a za života sa stal legendou. Karel Kryl bol básnik s gitarou

.daniel Antoni .spoločnosť

Počúvanie a tvorba hudby bolo v socialistickom Československu obmedzované režimom. Komunisti rozhodovali, ktorý umelec má vhodné piesne pre ucho občanov. Umelci, ktorí tvorili, mali buď podporu režimu alebo problémy s režimom, záviselo to od rozhodnutia komunistických cenzorov. Umelci v emigrácii boli tiež zakázaní a ich albumy sa museli do Československa dostať pokútne, často pašovaním. Zakázaný bol aj majster protestsongu - Karel Kryl.

Komunisti zakazovali jeho piesne a za života sa stal legendou. Karel Kryl bol básnik s gitarou Vladimír Benko/archív TASR

karel Kryl, ktorý a narodil 12. apríla 1944, predstavoval pre komunistov vážny problém vyše 20 rokov. Jeho pieseň „Bratříčku, zavírej vrátka“ reagovala na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968  a stala sa veľmi rýchlo hitom medzi obyvateľstvom. Rok po potlačení Pražskej jari sovietskymi tankami Kryl emigroval do Západného Nemecka. Niektoré Krylove piesne zľudoveli a stali sa z nich symboly proti komunistickej totalite, napríklad Veličenstvo kat alebo Král a klaun. 

Prezývka Básnik s gitarou sa ku Krylovi dokonale hodila. Úderné texty a hudbu svojich piesní si skladal sám. Jeho skladby boli rôznorodé, či už to boli krátke pamfletické piesne, alebo poetické a melancholické skladby. Jeho texty sú nadčasové a miestami ironické, kritizoval spoločnosť a politikov, najmä komunistických, po Nežnej revolúcii aj pomery v Československu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite