Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Členovia umeleckej rady sa vzdali členstva, reagujú tak na Drličkov koniec

.tasr .kultúra

Členovia Umeleckej rady SND sa vzdali svojho členstva. Odstúpenie zástupcov poradného orgánu generálneho riaditeľa SND je reakciou na ukončenie pôsobenia Mateja Drličku v pozícii šéfa národnej divadelnej inštitúcie.

Členovia umeleckej rady sa vzdali členstva, reagujú tak na Drličkov koniec SITA/Diana Černáková

„Vzdaním sa členstva vyjadrujeme podporu Matejovi Drličkovi, ďakujeme mu tiež za progres, ktorý pod jeho vedením dokázalo divadlo urobiť,“ uviedli v oznámení. Ocenili v ňom zároveň spôsob Drličkovho manažmentu i odvahu pristúpiť k zmenám vo fungovaní inštitúcie, okrem iného i v rámci operného súboru. "Mal odvahu riešiť problémy, ktoré boli zásadné, situované hlboko do mentality fungovania divadiel 20. storočia," upozornili.

Deklarovali tiež, že budú pozorne sledovať ďalšie dianie v SND, priebeh i výsledok výberového konania na nového generálneho riaditeľa.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) odvolala Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Netají sa zároveň tým, že za svojím koncom vidí i vyústenie politického tlaku, ktorý súvisí s kauzou prepustenia časti sólistov operného súboru SND. Drličkovi vyjadrili podporu herci i ďalší zamestnanci v divadle, jeho najbližší spolupracovníci v manažmente sa rozhodli na svoje funkcie po Drličkovom konci takisto abdikovať.

Ministerka poverila dočasným vedením SND Jozefa Švolíka, vedúceho oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií Ministerstva kultúry (MK) SR, pod ktorého gesciu dlhodobo patria aj štyri štátne divadlá. Rezort pripravuje nové výberové konanie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite