Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Božský Čech a jeho ženy – zabudnutý skladateľ Josef Mysliveček vo filme Il Boemo

.martin Horička .kultúra .film

Dnes zabudnutý, ale v 18. storočí slávny hudobný skladateľ Josef Mysliveček sa vďaka filmu Il Boemo opäť zaslúžene dostáva do širšieho povedomia.

Božský Čech a jeho ženy – zabudnutý skladateľ Josef Mysliveček vo filme Il Boemo RICHARD HODONICKÝ/MIMESIS FILM Vojtěch Dyk ako Josef Mysliveček a Lana Vlady v životopisnom filme Il Boemo z roku 2022. Režíroval ho Petr Václav.

z mesta do mesta, od jednej ženy k druhej, cez rýchly vzostup až po strmý pád, život Josefa Myslivečka pripomína príbeh rockovej hviezdy. Hudobný skladateľ, ktorý pochádzal z Čiech, ale pôsobil v Taliansku, sa v 18. storočí zapísal do svetových dejín hudby veľkými písmenami a svojou tvorbou inšpiroval dokonca aj samotného Mozarta. O jeho osobnom živote však toho veľa nevieme. Túto medzeru sa pokúsil vyplniť v novom filme Il Boemo režisér Petr Václav, ktorý vizuálne podmanivým spôsobom zrekonštruoval jeho tragický osud v rámci autentických dobových reálií. Mysliveček, nespravodlivo prehliadaný hudobný velikán, sa tak na striebornom plátne znovu stáva človekom: s túžbami aj slabosťami, ale predovšetkým s neobyčajným talentom, vďaka ktorému si podmanil okolitý svet.

maestrove ženy

S Myslivečkom (Vojtěch Dyk) sa prvýkrát stretávame počas jeho skromných začiatkov v Benátkach, kam odišiel z rodnej Prahy, aby sa stal slávnym hudobníkom. Pomocou svojho talentu, ale aj charizmatického vystupovania sa neznámy český muzikant rýchlo mení na uznávaného operného skladateľa. Podľa populárneho mýtu ho dokonca začali volať „Il divino Boemo“ – teda božský Čech; dnes však vieme, že ide len o neskorší, výsostne český mýtus.

Nešľachtic – a navyše cudzinec – sa postupne dokázal presadiť medzi silnou konkurenciou, v čom mu však nepomohol len jeho nepopierateľný talent. Kľúčový bol tiež jeho šarm, ktorým zaujal ženy z aristokratických rodín – a tie mu jedna po druhej pomáhali vyšplhať sa až na vrchol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite