Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jan Žižka: Zrod legendárneho vojvodcu

.martin Horička .kultúra .film

Režisér Petr Jákl oživuje vo veľkofilme o Janovi Žižkovi českú históriu pre medzinárodné publikum.

Jan Žižka: Zrod legendárneho vojvodcu PRESSFOTO MAGIC BOX SLOVAKIA Záber z českého filmu Jan Žižka, režiséra Petra Jákla. Popri množstve českých hercov si vo filme zahrali aj hollywoodske hviezdy Ben Foster, Til Schweiger alebo Michael Caine.

od vypuknutia pandémie prešli už viac ako dva roky, ale do našich kín stále prichádzajú filmy, ktoré boli natočené ešte pred jej začiatkom. Jan Žižka, najdrahší český film v histórii, mal premiérovať už v roku 2020, jeho tvorcovia sa ho však rozhodli kvôli protipandemickým obmedzeniam vypustiť do sveta až teraz. Rozpráva príbeh o najznámejšom a najoslavovanejšom českom vojvodcovi, ktorý sa postavil do čela Husitov a viedol ich od víťazstva k víťazstvu až do svojej predčasnej smrti. 

Nevšíma si však Žižkove najvýznamnejšie vojenské triumfy ani obdobie, keď sa preslávil ako husitský veliteľ vďaka svojej inovatívnej bojovej stratégii, ale zameriava sa na samotný zrod jeho legendy. Petr Jákl, režisér, scenárista a producent filmu v jednej osobe, na striebornom plátne zachytáva premenu nájomného žoldniera na legendárneho bojovníka, ktorý sa stal ikonou Husitov a nezmazateľnými písmenami sa zapísal do českých dejín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite