Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Valér Miko: Odovzdať sa nekonečnému okamihu

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Vždy som bol veľký odporca podceňovania hudobných kategórií a vyjadrení typu „je len dobrá a zlá hudba, hudobné štýly nie sú dôležité“. A potom príde album ako Presence, ktorý nahral klavirista a skladateľ Valér Miko, a aj publicista s atómovým kufríkom plným pojmov je zrazu bezradný, keď má opísať, aká je to vlastne hudba. Iba jedna vec je jasná: že je krásna.

Valér Miko: Odovzdať sa nekonečnému okamihu BORIS NÉMETH

valér Miko sa po scéne pohybuje bez veľkých treskov s elfskou noblesou, ale keď si sadne za klavír, rozbalí emócie ako pestrofarebný vejár a s methenyovskou ušľachtilosťou nám ponúkne svoju cestu pri hľadaní krásy. Z jeho hľadania sa razom stane aj naše hľadanie. Na tomto svete je krása tovar nevyčísliteľnej hodnoty. 

Jeho mama je výtvarníčka, otec hudobný teoretik. Ako sa vyrastalo v takejto rodine? „Mali sme doma klavír, otec ma zaň posadil a hneď sme sa skamarátili. Hrať som ešte nevedel, ale už som k nemu získal vzťah, so zaľúbením som počúval, čo vydáva za zvuky. Potom ma rodičia zapísali na základnú umeleckú školu. Stále som si doma hral, čo som chcel, ale to nebolo nič vážne, také zvukomalebné veci, páčili sa mi niektoré akordy.“ 

Našťastie, získal tolerantnú a chápavú učiteľku, ktorá mu dala na výber, aké prednesy by chcel hrať (spomínam na moje časy ZUŠ, keď ma práve nervácka pedagogička odradila od hudby na dlhých šesť rokov). „Ani naši ma nijako nenútili, kedy a koľko mám cvičiť, bolo to veľmi benevolentné. Som veľmi rád, že nezabili vo mne vášeň k hudbe. Aj vtedy som radšej improvizoval, ako sa učil to, čo som si mal pripraviť do hudobnej školy. A aj vtedy som už rozdeľoval medzi tým, čo som musel, a tým, čo som si užíval.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite